Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Покренут пројекат за лакше запошљавање најбољих студената

Покренут пројекат за лакше запошљавање најбољих студената

Београд, 2. новембар 2018. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавили су данас пројекат чији је циљ да се најуспешнији студенти ефикасније повезују са потенцијалним послодавцима и на тај начин мотивишу да остану у Србији.

Фото: pks.rs

Шарчевић је објаснио да ће Министарство и ПКС заједнички препоручивати компанијама најбоље дипломиране студенте на основу листи које ће сви факултети достављати Привредној комори.

Он је рекао да је у току формирање базе у којој ће се за сада налазити подаци приближно 800 дипломаца са различитих факултета који су имали највиши просек и највећи број награда током студија.

Овај пројекат је наставак успешне сарадње са ПКС са намером да се најквалитетнији млади људи задрже у земљи, указао је министар и најавио да ће ускоро бити покренут избор савета послодаваца у високошколским установама, чије је формирање обавезно по Закону о високом образовању.

Савети ће нам указивати на то које су струке дефицитарне, које кадрове треба да школујемо и у којем броју, а у сарадњи са ПКС биће спроведено и увођење дуалног образовања на факултетима и високим школама.

Чадеж је истакао да се највеће компаније које послују у Србији често обраћају ПКС у потрази за квалитетним кадровима, те да је циљ поменутог пројекта да се успостави систем који ће ефикасније повезивати послодавце са универзитетима и најбољим студентима.

Он је указао на потребу да се успостави јединствена база података привредних субјеката који траже кадрове, као и база о кадровима који су у потрази за послом, уз напомену да је пожељно успоставити и регистровану апликацију за праћење и мерење утицаја стечених квалификација на запошљавање.

Према његовим речима, више од половине дипломираних студената не бави се оним што су завршили, што је глобални тренд, јер систем образовања не може да испрати брзину којом се мења економија.

То морамо заједнички да пратимо како бисмо дефинисали боље наставне програме и обезбедили већи утицај привреде на образовање, закључио је председник ПКС.

Очекује се да ће пројекат допринети бољој усклађености високог образовања са циљевима привредног и друштвеног развоја, стварању услова за квалитетнију едукацију младих на нивоу високог образовања, као и стицању функционалног знања и развоју вештина током формалног образовања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs