Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Област екологије потенцијално један од мотора друштвеног развоја

Област екологије потенцијално један од мотора друштвеног развоја

Београд, 1. новембар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван оценио је данас да област заштите животне средине у нашој земљи још не заузима место које би требало као једно од приоритетних питања, али да је Србија на путу да следи развијени свет.


Триван је учествовао на панелу „Шесто пролазно време – откључавање реформи?“ који је организовала Америчка привредна комора у Србији поводом представљања извештаја о резултатима петог годишњег истраживања пословне климе и инвеститора у Србији.

У извештају, између осталог, стоји да је преко десет одсто испитаних компанија указало на то да је неопходно да се повећају издвајања за област заштите животне средине.

За годину дана Министарство је покренуло нека од кључних еколошких питања, постигло значајне резултате на јачању подршке јавног мњења унапређењу стања животне средине у нашој земљи, и снажно повећало присуство Србије у најзначајнијим међународним организацијама и региону, као земља која прави кључне кораке у погледу животне средине, нагласио је министар.

Он је изразио уверење да ће област заштите животне средине у наредним годинама постати један од мотора друштвеног развоја, због чега је неопходно да улажемо потребна средства и јачамо капацитете.

Према његовим речима, за обезбеђивање неопходних улагања у животну средину од највећег значаја је успостављање наменског трошења „зеленог динара“, односно пуна доступност средстава прикупљених на основу еколошких такси.

Одговарајући на питање о могућем увођењу нових еколошких накнада, Триван је истакао да нових намета за привреду по основу заштите животне средине Министарство не планира, а да се „зелени“ динар може повећавати обезбеђивањем обухвата свих обвезника, односно доследном применом принципа „загађивач плаћа“.

У наредним годинама у област животне средине у Србији мора се инвестирати приближно 15 милијарди евра, а ту се крије повећање броја радних места, подизање БДП-а и што је најважније, подизање квалитета животне средине, закључио је Триван.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs