Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Изменама Закона о озакоњењу спречава се дивља градња

Изменама Закона о озакоњењу спречава се дивља градња

Београд, 1. новембар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је држава створила све услове да се гради легално и да се добију све потребне дозволе у кратком року.


Михајловић је, учествујући на конференцији за новинаре поводом почетка примене Закона о изменама и допунама Закона о озакоњењу, упутила позив грађанима да не граде нелегално и да купују само легалне станове.

Изменама поменутог закона не само да ће се нелегални објекти рушити одмах по доношењу првостепеног решења, већ неће бити промета таквих некретнина, а у њима неће моћи да се обављају услужне делатности, истакла је потпредседница Владе.

Она је навела податак да је у претходне три године донето више од 183.000 решења о озакоњењу, што је много више него у претходних 30 година укупно, али да је закон пооштрен како би се коначно стало на пут дивљој и криминалној градњи.

Пооштрили смо постојећи закон јер смо у пракси видели одређене недостатке и препреке. Сада смо ову област у потпуности уредили законским решењима и имамо све неопходне капацитете, рекла је Михајловић.

Према њеним речима, нема ниједног разлога да се нелегална градња не спречи, а Министарство је ту да пружи неопходну подршку и помогне у примени тог закона на локалу.

Потпредседница Владе је објаснила да је Град Београд био иницијатор измена, с пуним правом, с обзиром на то да је бесправна градња најприсутнија у главном граду.

Наш циљ је да за пет година, захваљујући примени овог закона, можемо да кажемо да се држава изборила са проблемом нелегалне градње. Изменама закона делујемо и превентивно јер нелегални објекти неће моћи да се прикључе на потребну инфраструктуру, нити ће бити дозвољен промет, поручила је Михајловић.

Она је упозорила грађане на то да не купују нелегалне објекте јер неће моћи да располажу њима, и навела податак да је од такси за озакоњење остварен приход од 3,9 милијарди динара, од тога 2,7 милијарди у буџете локалних самоуправа.

Михајловић је навела да се очекује да се у наредних пет година оствари приход од 40 милијарди динара.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је захвалност потпредседници Владе на храбром кораку да измени поменути закон, што ће допринети томе да се коначно спречи дивља градња.

Нелегалне објекте ћемо рушити одмах по првостепеном решењу и то се посебно односи на јавне и зелене површине и водоводне трасе, рекао је Весић и додао да ће већ током новембра сви општински инспектори бити на располагању Граду Београду.

Према његовим речима, процес озакоњења биће враћен општинама на одлучивање, чиме ће грађани много брже решавати поступке.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић навео је да ће се поменутим законским изменама и допунама повећати транспарентност и поузданост података из катастра, како грађани не би били доведени у заблуду због оних који нелегално граде.

Нелегално грађени објекти добиће забрану промета, која ће у року од три дана бити уклоњена уколико се процес озакоњења заврши позитивно. Циљ нам је да заштитимо грађане, рекао је Драшковић.

Закон о изменама и допунама Закона о озакоњењу ступиће на снагу 6. новембра, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

АУДИО: Конференција за новинаре поводом почетка примене Закона о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката
Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs