Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Најмодернија навигациона сигнализација у водном саобраћају

Најмодернија навигациона сигнализација у водном саобраћају

Београд, 1. новембар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је данас да ће увођењем најсавременије навигационе сигнализације у водни саобраћај бити омогућена безбедна пловидба у свим условима.


Михајловић је на представљању пројекта „Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву“ истакла да је Србија прва земља у Европи, на целом току Дунава, која ће имати бове видљиве у свим условима пловидбе, било да је дан, ноћ, магла или јак снег, уз напомену да ће старе бове бити премештене на Саву.

Потпредседница Владе је прецизирала да је вредност поменутог пројекта 2,5 милиона евра, а да је укупна вредност свих пројеката у водном саобраћају у Србији 204 милиона евра.

Она је истакла да су Влада Србије и ресорно министарство препознали значај водног саобраћаја у који се није улагало деценијама, и најавила да ће поменути пројекат бити завршен до краја године.

После две деценије започели смо прве радове на уређењу пловног пута на Дунаву, вредном 10 милиона евра, креће реконструкција бродске преводнице „Ђердап 1“, рекла је Михајловић и додала да ће следеће године почети изградња теретног терминала у луци Смедерево, а у току је и израда просторног плана за нову луку у Београду.

Према њеним речима, сви ови пројекти имају за циљ да се до 2021. године Дунав повеже са путним и железничким Коридором 10, као и да се Србија водним путем повеже са околним земљама.

Михајловић је нагласила да је циљ и да се додатно повећа обим превоза робе Дунавом, који је, у односу на 2014. годину, повећан са седам на 12 милиона, а до 2021. износиће 15 милиона тона.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је овај пројекат добар пример за то какве користи Србија има од европског пута.

Инвестирање у саобраћајну инфраструктуру је важно за наш одрживи развој. Паметна приоритизација у сваком сегменту је наш принцип, а слободан проток људи и капитала једна је од основних европских вредности које подржавамо, поручила је Јоксимовић.

Она је изразила захвалност Михајловић која улаже пуно енергије и ентузијазма, као и Делегацији Европске уније на подршци.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да се овим пројектом, који је важан из више разлога, покрива целокупна деоница Дунава кроз Србију.

Он је прецизирао да је ЕУ до сада инвестирала више од 25 милиона евра за пројекте на Дунаву са циљем да река постане безбеднија, чистија и проходнија за пловидбу.

Према његовим речима, овај пројекат ће допринети и привредном расту земље, с обзиром на то да ће омогућити бржу и лакшу пловидбу у свим временским условима, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs