Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Испуњени кључни циљеви из Стратегије реформе правосуђа

Испуњени кључни циљеви из Стратегије реформе правосуђа

Београд, 1. новембар 2018. године – Комисија за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа за период 2013–2018. године данас је одржала последњу седницу на којој је представљена Анализа имплементације стратешких циљева, коју је израдила Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Иако је окончано спровођење поменуте стратегије, рад на реформама у правосуђу се наставља у складу за Акционим планом за Поглавље 23 за приступање Европској унији, који се у великој мери поклапа са Стратегијом.

Министарка правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић тим поводом је оценила да можемо да будемо задовољни оствареним резултатима, и подсетила на то да су током пет година рада Комисије у правни систем Србије уведене нове правне професије – јавни бележници и јавни извршитељи.

Кубуровић је указала и на то да је једна од стратешких смерница била и смањење броја старих предмета, и то захваљујући новим правосудним професијама, чиме је увелико растерећен рад судова.

На томе ћемо радити и даље, уз развој алтернативног решавања спорова путем медијације, навела је министарка, истичући да ће бити настављен рад на испуњењу стратешких циљева и унапређењу независности и ефикасности судства.

Председник Комисије Ненад Вујић рекао је да је у поменутој анализи констатовано да је велики број активности у потпуности остварен, док је мањи део реализован делимично, али је већ у поступку испуњења, као што је закон о бесплатној правној помоћи који је у скупштинској расправи.

Он је поновио да су у петогодишењем периоду уведене нове правосудне професије, развијано је алтернативно решавање спорова, а усвојени су и критеријуми и мерила рада судија и тужилаца.

Такође, усвајањем предлога уставних амандмана и позитивног мишљења Венецијанске комисије произлази да смо испунили кључне циљеве из Стратегије реформе правосуђа, закључио је председник Комисије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs