Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Односи Србије и Француске традиционално пријатељски

Односи Србије и Француске традиционално пријатељски

Београд, 1. новембар 2018. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин и државни секретар Министарства одбране Француске Женевјев Дарјесек оценили су данас да је сарадња двеју земаља у области одбране развијена, али да постоји могућност за њено интензивирање.

Фото: mod.gov.rs

Вулин је пренео својој саговорници, која борави у Београду поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, да је управо савезништво у том рату дало снажан печат везама двеју земаља, које у овој години обележавају 139 година од успостављања дипломатских односа.

Одлични односи које су успоставили председници Србије и Француске Александар Вучић и Емануел Макрон и данас су стабилни и традиционално пријатељски, а њиховом даљем унапређењу допринеће предстојећи сусрети двају председника у Паризу и Београду, навео је он.

Министар је нагласио да је трансформација такозваних "Косовских снага безбедности" у такозвану "војску Косова" за Србију неприхватљива, јер свака одлука о изградњи паравојних формација на Косову представља кршење Резолуције 1244, према којој КФОР представља јединог одговорног носиоца и гаранта безбедности и стабилности на простору јужне српске покрајине.

Вулин је, изражавајући захвалност на досадашњем учешћу припадника француске војске у снагама КФОР-а, поручио да Србија остаје војно неутрална и привржена својој досадашњој позицији, коју не намерава да мења ни у будућем периоду.

Дарјесек је истакла да Француска има велико поверење у Војску Србије, као и да разуме бригу државе Србије због ситуације на Косову и Метохији.

Она је нагласила да све треба да се одвија у складу са Бриселским споразумом, као и да има поверење у државу Србију која је пријатељ и значајна је земља на простору Западног Балкана због његове стабилности, али и стабилности читаве Европе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs