Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Циљ Владе још брже и ефикасније спровођење реформи

Циљ Владе још брже и ефикасније спровођење реформи

Београд, 31. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је циљ Владе да буде још ефикаснија у унапређењу пословног окружења како би се Србија нашла међу првих 30 земаља на свету по условима пословања на Дуинг бизнис листи Светске банке.


Михајловић је на конференцији “Дуинг бизнис 2019: Дигитална трансформација и јачање конкурентности Србије” навела да је циљ да Србија буде међу првих пет или првих седам земаља у области издавања грађевинских дозвола.

Србија је ове године на Дуинг бизнис листи рангирана на 48. месту, што је најбољи рејтинг у региону, изузев Македоније. Али, нисмо тиме задовољни, јер можемо много више и боље, истакла је потпредседница Владе.

Спроведене су одређене реформе, донети су одређени закони и подзаконски акти, али су наши циљеви виши од тога, а за то морамо да будемо још бољи, рекла је она и додала да се Србија више не такмичи са земљама из окружења, већ са најразвијенијим земљама, јер се већ сада налази међу 20 одсто најуспешнијих земаља света.

Михајловић је указала на то да је од формирања Заједничке групе за унапређење рејтинга на Дуинг бизнис листи у 2014. години направљен огроман искорак, јер је Србија тада била испод 90. места по укупним условима пословања и испод 180. места на свету по издавању грађевинских дозвола.

Што сте ближи врху, све је теже направити сваки следећи корак. Пред Србијом су додатне реформе и додатни рад. Ове године је једина реформа коју је Светска банка признала реформа у области грађевинских дозвола, али очекујемо да ће се идуће године у рангирању видети све што смо урадили у реформи катастра и увођењу е-катастра, истакла је Михајловић.


Она је, такође, изразила очекивање да ће Србија смањити трошкове и број дана за добијање прикључка за електричну енергију, олакшати долажење до кредита и унапредити регулативу у области стечаја.

Према њеним речима, Дуинг бизнис није листа готових решења, већ указује Влади на одређене проблеме и на прилике како да убрза економски развој.

Ова листа за нас је важна због нових инвестиција и фабрика, због раста БДП-а и смањења незапослености, навела је она и додала да Влада Србије ради на унапређењу рејтинга и на другим светским листама, као што је листа конкурентности Светског економског форума.

Србија се на новој Дуинг бизнис листи за 2019. годину, по укупној лакоћи пословања, налази на 48 месту, пет места ниже него прошле године, а од појединачних области најбоље је рангирана у области издавања грађевинских дозвола, на 11. месту.

У области регистровања имовине, Србија је у односу на прошлогодишњу листу напредовала са 57. на 55. место. Укупан број бодова Србије по лакоћи пословања повећан је са 73,32 на листи Дуинг бизнис 2018. године на 73,49 на листи Дуинг бизнис 2019.године, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs