Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Односи Србије и Белорусије пријатељски и без отворених питања

Односи Србије и Белорусије пријатељски и без отворених питања

Београд/Минск, 31. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Минску са председником Републике Белорусије Александром Лукашенком и премијером те земље Сергејом Румасом.

Фото: Belta.by

На билатералном састанку са председником Лукашенком закључено је да су односи Србије и Белорусије пријатељски и без отворених питања.

Председница Владе је уручила председнику Лукашенку писмо председника Републике Србије Александра Вучића, у којем му се српски председник захваљује на пријатељском односу Белорусије према Србији, као и на поштовању и разумевању у решавању косовског питања.

Непроцењива је помоћ Белорусије у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, наводи се између осталог у писму председника Вучића, који је поновио позив председнику Белорусије да посети Србију.

Састанак са председником Лукашенком био је срдачан и премијерка Брнабић је изразила захвалност у име свих грађана Србије, као и у своје лично име, на свој подршци коју он пружа нашој земљи.

У разговору са белоруским премијером Сергејом Румасом, Брнабић се такође захвалила Белорусији на подршци у решавању питања Косова и Метохије.

Подршка је још важнија у тренутку када се води компикован дијалог Београда и Приштине, чије је решавање у нашем интересу, а у коме се Србија суочава са огромним изазовима. Вашу принципијелну подршку наш народ никада неће заборавити, нагласила је Брнабић.

Она је додала да ће Белорусија у Србији увек имати оданог пријатеља и позвала белоруског премијера да посети Србију.

Премијери су закључили да се економска сарадња двеју земаља, чија је трговинска размена још увек испод 100 милиона евра, може додатно унапредити.

У разговору је било речи о сарадњи у областима енергетике, пољопривреде, грађевинарства и аутоиндустрије. Белоруски премијер Румас предложио је да се организује пословни форум две земље, у циљу даљег јачања привредне сарадње.

Брнабић и Румас посебно су изразили жељу за сарадњом у ИТ сектору.

Србија је за Белорусију кључна земља на Балкану и даћемо све од себе да ту сарадњу додатно развијемо, поручио је премијер Белорусије.

Брнабић борави у једнодневној посети Белорусији поводом састанка главне групе Минхенске безбедносне конференције, на којем је говорила јутрос.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs