Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Сарадња са Катаром у сфери образовања

Сарадња са Катаром у сфери образовања

Београд, 31. октобар 2018. године – Министар просвете, науке у технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић указао је данас на то да Србија спроводи значајне реформе образовног система које дају веома добре резултате, додавши да ће сарадња са другим државама помоћи подизању његовог квалитета.


Шарчевић је на састанку са делегацијом Државе Катар, коју је предводио директор Управе за међународну сарадњу у Министарству спољних послова Тарик бин Али Фараџ Ал-Ансари, предложио да поред стандардних клаузула о сарадњи, стипендирању и размени студената и професора две земље, тај однос буде проширен и на предуниверзитетско образовање.

Две делегације постигле су договор о томе да у наредном, што краћем периоду, буду потписани меморандум о сарадњи у области образовања, споразум о сарадњи у области технологија и иновација у пољопривреди, споразум о братимљењу Београдског универзитета и Универзитета у Дохи, као и сарадња са Катарском фондацијом за волонтерски рад, која се бави истраживањем, разменом експерата, а фокус јој је на високом образовању.

Шарчевић је рекао да институције двеју држава могу да направе и заједничке експертске тимове за све видове образовања, који ће унапредити ову област, напоменувши да је по односу квалитета и цене студија Србија без премца у Европи.

Министар је позвао Катар да уђе и у партнерство на пројекту изградње Сремских Карловаца као универзитетског центра Србије.

Катарска делегација позвала је представнике Министарства просвете да следеће године наша земља учествује на Светском самиту иновација у образовању (WISE) у Дохи.

Тарик бин Али Фараџ Ал-Ансари је рекао да је Катар веома заинтересован за сарадњу са Србијом када је реч о образовању и истакао да је то један од фокуса на којем се заснива међународна сарадња те земље.

Верујемо да ће фокус на образовању омогућити да се створи способна и продуктивна генерација, која ће бити стуб мира. То је истовремено и превентивна политика Катара која спречава сукобе у будућности. Зато је улагање у образовање и међусобно разумевање веома важно, рекао је Ал-Ансари.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs