Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Представљен нови програм предшколског васпитања и образовања

Представљен нови програм предшколског васпитања и образовања

Београд, 31. октобар 2018. године – Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да су данас представљене нове Основе програма предшколског васпитања и образовања, чији је циљ целовит развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима и одраслима у простору који је инспиративан.


Правилником о основама програма предшколског васпитања и образовања предвиђено је да нови програм буде уведен у предшколске установе сукцесивно од септембра 2019. године.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је усвајање нове концепције предшколског васпитања важан подстицај и да представља основу за друге реформске процесе.

Циљ је, како је навео, да се унапреди доступност, квалитет и праведност система предшколског васпитања у Србији, као и да се на томе ради у сарадњи са предшколским установама, јединицама локалне самоуправе, партнерским институцијама и организацијама.

Према његовим речима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја настоји да низом системских решења доприноси стварању услова за квалитетно остваривање и даљи развој предшколског васпитања и образовања.

Он је истакао да ће се кроз реализацију важних пројектних иницијатива у овој области, обезбедити подршка у домену унапређивања иницијалног образовања васпитача, као и система њиховог професионалног развоја и напредовања - обуке за васпитаче, стручне сараднике и директоре предшколских установа.

Министар је рекао да је планирано и унапређење система за прикупљање података и праћење предшколског васпитања и образовања, као и даље унапређивање система вредновања квалитета предшколских установа.

Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек рекла је да је, по први пут у области предшколског васпитања, Правилником прописано сукцесивно увођење обавезности примене нове програмске концепције, ради обезбеђивања правовремене потребне стручне подршке установама.

Подршка у виду обука, израде приручника и водича, развоја механизама хоризонталне размене и менторске подршке установама биће обезбеђена кроз пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се реализује средствима из зајма Међународне банке за обнову и развој, истакла је Вичек.

Помоћница министра за предшколско, основно образовање и васпитање Весна Недељковић истакла је да се новим Правилником дефинише концепција васпитања и образовања предшколске деце.

Тај правилник је, како је додала, у складу са савременим теоријским приступима у тој области, релевантним документима образовне политике, примерима добре праксе код нас и у свету и вредностима заснованим на дугогодишњој традицији предшколског васпитања у Србији.

Основе програма метафорично су назване Године узлета, јер је предшколски узраст јединствено, вредно и непоновљиво доба у животу сваког детета и период отворених могућности и јединствених потенцијала, а циљ предшколског васпитања јесте подршка добробити детета, напоменула је Недељковић.

Према њеним речима, основе овог програма подржавају развијање програма васпитно-образовног рада који настају кроз заједничко учешће деце и одраслих у просторима који су инспиративни и провокативни за дете, у којима оно може слободно да истражује, испробава, игра се, сарађује са другима и упознаје свет око себе.

Основе програма намењене су свима који су непосредно или посредно укључени у делатност предшколског васпитања и образовања ‒ запосленима у предшколским установама (медицинским сестрама-васпитачима, васпитачима, стручним сарадницима и сарадницима и другим запосленима), породици, локалној заједници, стручним и академским заједницама и свим другим државним и цивилним организацијама, институцијама и телима повезаним са образовањем, здравственом и социјалном заштитом и културом.

У изради документа “Основе програма предшколског васпитања образовања“ радили су представници Завода за унапређивање образовања и васпитања, Уницефа, Института за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs