Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Економско оснаживање пут до бољег положаја Ромкиња

Економско оснаживање пут до бољег положаја Ромкиња

Београд, 31. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, која је и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2016. до 2025. године, отворила је данас регионалну конференцију „Економска (не)зависност Ромкиња: изазови и рани узроци“.


Михајловић је, отварајући дводневни скуп, нагласила да није лако бити жена, а посебно бити Ромкиња, јер су оне најосетљивија и највише дискриминисана група међу мањинама.

Статистички подаци показују да девет од десет Ромкиња није запослено, мали проценат њих заврши школу и рано се удају, навела је потпредседница Владе и поручила да је важно да их економско оснажимо и побољшамо њихов положај.

Она је указала на то да је наша земља учинила много на унапређењу и интеграцији ромске заједнице у друштво, али и подвукла да сви заједно морамо да урадимо више на том плану.

Донели смо националну стратегију и акциони план за интеграцију Рома и Ромкиња у друштво, за који смо до сада издвојили 6,2 милиона евра, подсетила је Михајловић.

Такође, како је додала, успоставили смо ГИС базу података о подстандардним ромским насељима, омогућили накнадни упис у матичне књиге, обезбедили здравствене медијаторе, педагошке асистенте и издвајамо новац за школске стипендије.

Треба да их запослимо, укључимо у институције, радимо више на локалном нивоу и заједно са Европском комисијом, која подржава наше активности, и невладиним сектором допринесемо бољим условима живота ромске заједнице, објаснила је она.

Генерални секретар Регионалног савета за сарадњу (RCC) Горан Свилановић исказао је захвалност Михајловић на континуираној подршци, и истакао да тај савет подржава владе региона у томе да успешно спроведу националне програме интеграције ромске мањине.

Данас ћемо посебно разговарати о женама, јер је положај Ромкиња посебно осетљив. Важно је да их економски оснажимо и учинимо све да буду пуноправни чланови заједнице, рекао је Свилановић.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар истакла је да је за Европску унију тема положаја Рома изузетно важна, те да посебну пажњу посвећују упису новорођенчади у матичне књиге, учењу Рома и Ромкиња о основним правима, решавању стамбених питања, запошљавању и школовању деце.

Важно је унапређење правног оквира, посебно имајући у виду поглавља 19 и 23 на путу европских интеграција. Верујем да ће ова дводневна конференција дати резултате и смернице за даљи рад, изјавила је Норчић Штамцар.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs