Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Прва транша од 30,5 милиона евра за реформу јавне управе

Прва транша од 30,5 милиона евра за реформу јавне управе

Београд, 31. октобар 2018. године – Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да је на састанку Платформе за дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе констатован напредак у овој области, уз напомену да је потребно радити на јачању административних капацитета у управи.


На састанку, четвртом по реду, предочено је да је Европска комисија дала одобрење за исплату првог финансијског захтева за извршење обавеза, предвиђених Секторским реформским уговором, у износу од 30,5 милиона евра.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да су те добре вести резултат напора које је Влада у протеклом периоду уложила у стабилизацију јавних финансија, реформу јавне управе и испуњавање обавеза у процесу европских интеграција.

Он је навео да је законодавни оквир знатно унапређен у протеклих годину и по дана, посебно у области управљања људским ресурсима, унапређења квалитета услуга које се пружају грађанима и обезбеђивања веће транспарентности рада и инклузивности јавности у доношење политика.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић указала је на то да се Влада протеклих година борила са финансијском кризом и да, упркос чињеници да су резултати у разним областима направљени, ипак у управи недостају капацитети који би се више посветили европским интеграцијама и повлачењу средстава из ЕУ фондова.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је најзначајнији напредак у спровођењу Програма реформе управљања јавним финансијама остварен у унапређењу кредибилитета макроекономских прогноза и у даљем спровођењу вишегодишњег програмског буџетирања на свим нивоима власти.

Такође, како је додао, напредак је видљив и у побољшању стратешког и законодавног оквира за спровођење финансијске контроле у јавном сектору, као и побољшању прописа и процедура за јавне набавке.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поновио је важност реформе јавне управе за приступање Србије Унији, али и нагласио да је неопходно да се даље активности усмере на реформу јавно-службеничког система, заснованог на транспарентности, професионалности, мериторности, бољем планирању политика и макроекономској стабилности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs