Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Усвајање еколошких стандарда Европске уније у Србији приоритет

Усвајање еколошких стандарда Европске уније у Србији приоритет

Стара Пазова, 31. октобар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван указао је синоћ на то да уједињеним напорима и одговорним односом свих чинилаца друштва, владиног и невладиног сектора, привреде и сваког појединца можемо достићи европске стандарде у заштити животне средине.


Триван је, обраћајући се учесницима семинара „Индустријске емисије – надзор и предострожност“ у Старој Пазови, истакао да се у нашој земљи мења свест о важности животне средине, што ће олакшати рад инспекторима и свима чији је посао да утврде штету нанету животној средини, а одговорне казне, посебно када је реч о еколошком криминалу.

Он је, говорећи о индустријском загађењу, посебно у области отпадних вода и квалитета ваздуха, навео да усаглашавање са еколошким стандардима ЕУ подразумева велике иницијалне трошкове компанијама које треба да добију дозволе и спроведу директиве о индустријским емисијама.

Према његовим речима, то на дужи рок штеди новац, обезбеђује конкурентност на светским тржиштима, омогућава додатну запосленост, као и значајну подршку ЕУ и других фондова.

Министар је нагласио да је важно да се повећа број мерних станица када је у питању квалитет ваздуха у градовима и општинама, истакавши да је неопходно да свака општина има најмање по једног инспектора за заштиту животне средине.

Дводневни семинар се организује у складу са годишњим планом рада Сектора за надзор и предострожност у животној средини. Он, као последњи у низу од укупно три семинара, представља још један корак ка квалитетнијој и једнообразној примени прописа из области заштите животне средине.

Семинару присуствује више од 80 представника невладиних и стручних организација, као и универзитетски професори, чије презентације имају за теме интегрисано спречавање загађења, значај квалитета горива и утицај индустријских постројења на буку у животној средини.

Представници ресорног министарства су учесницима семинара представили податке мониторинга загађивања на територији Србије, али и квалитета вода и амбијенталног ваздуха.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs