Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Сарадња у заштити од сексуалног злостављања деце на интернету

Сарадња у заштити од сексуалног злостављања деце на интернету

Београд, 30. октобар 2018. године – Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету за годину и по дана од оснивања регистровао 84 предмета који имају елементе кривичног дела и односе се на сексуално злостављање деце.


Матић је, приликом потписивања Споразума о сарадњи са међународном организацијом „Save the children“, истакла да је у питању најтежи облик угрожавања деце на интернету.

Она је навела и податак да је Интерполова међународна база података за сексуално искоришћавање деце (ICSE) регистровала десет хиљада случајева таквог злостављања деце путем интернета широм света, за седам година од покретања базе.

Велики број оваквих случајева чак остаје непријављен или деца и родитељи обришу доказе и угасе налог на којем се десило узнемиравање. Тако преступници остају некажњени и настављају да узнемиравају и злостављају. Због тога је веома важна едукација, да и деца и одрасли знају како се поступа код злоупотреба, али пре свега ради превенције, поручила је Матић.

Она је упозорила на то да свака комуникација са непознатом особом, у којој се износе лични подаци или интима, носи са собом огроман ризик.

Државна секретарка је изразила очекивање да ће активности дефинисане у Споразуму о сарадњи, који је у име организације „Save the children“ потписала менаџер канцеларије за Србију Дубравка Врањанац, допринети квалитету едукативне кампање Министарства, ИТ караван, као и развоју Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Матић је подсетила на то да поред телефонског и онлајн саветовања, едукације и пријема пријава, путем телефона 19833 и веб адресе www.pametnoibezbedno.rs, Контакт центар организује и презентације о безбедности деце на интернету широм Србије, које могу да закажу и сами грађани и школе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs