Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Вишеструка корист од ефикасног управљања ризицима по безбедност на раду

Вишеструка корист од ефикасног управљања ризицима по безбедност на раду

Београд, 30. октобар 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић поручио је данас на конференцији "Спречавање излагања опасним супстанцама" да је то министарство посвећено сталном унапређивању безбедности и здравља на раду.


Ђорђевић је том приликом упутио апел послодавцима у Србији да буду одговорни и да примењују све мере безбедности и здравља на раду, које су прописане законом.

Он је истакао да је циљ ове конференције подизање свести о ризицима које представљају опасне супстанце на радном месту, као и промовисање културе превенције ризика.

Радници су највећи ресурс који имамо. Они свакодневно изграђују нашу земљу, не бежећи од тога да проширују сопствене видике и увећавају своја знања и вештине. Зато заиста заслужују нашу пажњу и бригу која се огледа у омогућавању највећег нивоа заштите на раду, истакао је министар.

Према његовим речима, ефикасним управљањем ризицима по безбедност и здравље на радном месту остварује се вишеструка добробит – на корист је запослених, добро је за пословање, као и за ширу друштвену заједницу.

Он је нагласио и да је од кључне важности и подизање свести послодаваца и свих укључених у систем безбедности и здравља на раду, у циљу повећања стандарда и стопе усаглашености са европским стандардима и прописима у пракси, при чему је значајан чинилац промена понашања и односа по овом питању.

Нажалост, дешавају се ситуације у којима наши радници страдају, а то је последица немара послодаваца који себи дају право да ускраћују радницима основна права и то желимо да искоренимо, нагласио је Ђорђевић.

Министар је указао на то да ће они који и даље буду занемаривали значај безбедности и здравља на раду својих запослених довести у питање сопствени пословни положај.

Влада Србије је одлучна у намери да се сваки случај немара и угрожавања безбедности и здравља запослених, у складу са законом, до краја испита у најкраћем могућем року, а одговорни процесуирају и послуже као неславни пример који ће имати за циљ да у будућности послодавце одврати од таквих поступака, рекао је он.

Ђорђевић је пре конференције разговарао са директорком Европске агенције за безбедност и здравље на раду Кристом Седлачек, која је истакла да Србија може да буде пример другим земљама Европске уније јер је повећала број инспекцијских надзора и дала већа овлашћења и инспекцији и Управи за безбедност на раду.

Конференцију "Спречавање излагања опасним супстанцама" организовала је Управа за безбедност и здравље на раду Министарства рада, у сарадњи са Европском агенцијом за безбедност и здравље на раду, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs