Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Борба против организованог криминала захтева полицијску сарадњу

Борба против организованог криминала захтева полицијску сарадњу

Београд/Бриндизи, 30. октобар 2018. године – Директор полиције Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Владимир Ребић поручио је данас да ће МУП Србије дати пун допринос унапређењу међународне полицијске сарадње у борби против организованог и других облика криминала, у циљу што веће безбедности грађана.


Ребић је на конференцији о изазовима и потребама међународне полицијске сарадње у борби против организованог криминала и тероризма, која је одржана у италијанском граду Бриндизи, истакао да је обрачун са овим видовима криминала један од приоритетних задатака МУП-а Србије.

Према његовим речима, природа организованог криминала одувек је имала елементе транснационалности, што нужно намеће потребу за интензивнијом међународном сарадњом.

Изоловано деловање органа, сконцентрисано искључиво на територију једне земље, не може да пружи адекватан одговор у сузбијању криминала, јер организоване криминалне групе свакодневно развијају нове форме деловања, без икаквих ограничења, које су усмерене ка страним илегалним тржиштима, рекао је Ребић.

Директор полиције је нагласио да је потребно успоставити јаче и непосредније контакте међу полицијским снагама у региону, али и шире.

Ребић је указао на то да савремене криминалне групе карактерише способност да своја криминогена деловања брзо преоријентишу на профитабилније области, и додао да је све присутнија употреба савремених информационих технологија, што представља додатни изазов за полицију и друге надлежне органе.

Он је као добар пример унапређења сарадње истакао пројекат ИПА 2017 "Борба против тешког криминала на Западном Балкану'", који пружа могућност међународног повезивања полицијских службеника, након чега следи заједнички рад полиција више земаља усмерен на разоткривање и процесуирање организованих криминалних група.

Пројекат, који је оцењен као вишеструко користан у раду криминалистичких полиција земаља региона, омогућава ефикаснији механизам међународног умрежавања и рада на најсложенијим случајевима, истакао је Ребић и додао да је МУП Србије до сада био кредибилан и равноправан партнер многим полицијама широм света.

Када је реч о изазовима у борби против тероризма, директор полиције је навео да припадници Службе за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Србије континуирано остварују међународну сарадњу са полицијама и сродним службама других земаља, са којима имамо потписане и ратификоване споразуме о билатералној сарадњи.

Према његовим речима, ова сарадња се, у складу са наведеним споразумима, одвија у виду комуникације и размене оперативних информација, како непосредно, тако и преко официра за везу.

Ребић је указао на то да поменута сарадња подразумева и организацију радних састанака за потребе координације и реализације активности у заједничким операцијама.

Директор полиције је истакао да се међународна сарадња одвија и у области едукације и стручног усавршавања кроз различите активности, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs