Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Постављене чврсте основе за све сегменте образовања

Постављене чврсте основе за све сегменте образовања

Београд, 30. октобар 2018. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да су сви сегменти образовања у Србији постављени на чврстим основама, захваљујући реформи која се спроводи у последње две године.


Шарчевић је, током учешћа на међуминистарском Савету за праћење и усмеравање реформе у области образовања, истакао да је циљ да образовни систем у Србији по квалитету буде у рангу оних у високоразвијеним земљама.

Он је нагласио да је приоритет Министарства квалитетно образовање доступно свима, а да је свака структурна помоћ реформи добродошла, подсећајући на то да се с реформом образовања каснило неколико деценија, али да су сви проблеми превазиђени уз много напора и мало новца.

Министар је прецизирао да је рађено, између осталог, на новом курикулуму, реформи гимназија, инклузивним мерама и системима за осигурање и праћење квалитета, док је тренутно акценат на реформи средњег стручног образовања, као и на реформи високих струковних школа које би требало да буду више повезане са привредом.

У складу с тим, како је навео, јуче је формиран Савет за средње стручно образовање, интензивно се ради и на формирању Агенције за квалификацију, за коју је обезбеђен простор, изабран Управни одбор, а формирано је и 12 секторских већа.

Помоћница министра финансија Верица Игњатовић указала је на значај дуалног и предузетничког образовања, које има ефекат на повећање запослености и смањење сиромаштва.

Она је нагласила да је Србија заузела 27. место од 157 земаља када је реч о индексу људског капитала који је развила Светска банка, и истовремено додала да је план да лимит за просвету буде увећан.

Састанку су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, помоћник министра правде Чедомир Бацковић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, као и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs