Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија одговоран партнер Европској унији и државама арапског света

Србија одговоран партнер Европској унији и државама арапског света

Београд/Атина, 29. октобар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас на Трећем самиту ЕУ–арапски свет да Србија жели да се позиционира као кредибилан и одговоран партнер и Европској унији и државама арапског света.


Стефановић је на овом самиту, који се одржава у Атини, подсетио на то да је Србија држава кандидат за чланство у ЕУ и земља која традиционално још од Покрета несврстаних има добре и снажне односе са државама арапског света.

Он је изразио захвалност председнику Владе Републике Грчке Алексису Ципрасу на позиву Србији да узме учешће на овом скупу,
који је посвећен развоју односа између ЕУ и држава арапског света у области економије и безбедности.

Србија је у претходном периоду остварила значај напредак у опоравку своје економије и финансијској стабилизацији. У прилог напретку који је постигнут говори и чињеница да се наша земља на овогодишњој „Дуинг бизнис“ листи Светске банке, која рангира земље према створеним предусловима за лакоћу пословања, налази на 43. месту, што је напредак за четири позиције у односу на претходну годину, рекао је Стефановић.

Потпредседник Владе је указао на то да је, уколико погледамо трогодишњи период, Србија напредовала на поменутој листи за чак 48 места, што најбоље говори о одлучности Владе да створи погодан амбијент за инвестиције.

Он је подсетио и на то да је Србија почетком овог месеца заузела прво место у свету по броју радних места отворених кроз директне стране инвестиције у односу на број становника земље, у новом извештају ИБМ-а.

Све то јасно говори да је Србија препозната у свету као добра дестинација за улагање и ми ћемо и у наредном периоду наставити да радимо на стварању пословног амбијента који ће бити усмерен на привлачење још већег броја инвестиција, кроз различите облике сарадње, навео је Стефановић.


Он је позвао и све државе, које то већ нису учиниле, да отворе амбасаде у Републици Србији имајући у виду да се тиме приближавају народи, културе и премошћавају разлике, а са тим долази и већи број инвестиција и повећање обима укупне привредне размене на билатералној основи.

Стефановић се осврнуо и на управљање миграцијама које, како је оценио, представљају и безбедносни и економски изазов који је у претходном периоду показао непредвидивост и велику динамику.

Иако је кроз Србију прошло више од милион миграната, није се догодио ниједан већи безбедносни инцидент. МУП је више пута добио признање за међународну полицијску сарадњу и похвале за наш хумани приступ током мигрантске кризе, додао је он.

Србија своје поступке према држављанима трећих земаља спроводи у потпуности поштујући њихова права и загарантоване слободе, рекао је Стефановић, позивајући и остале државе да се тако понашају.

Он је поновио да Србија жели да буде конструктиван партнер ЕУ у циљу изналажења свеобухватног, хуманог и рационалног решења мигрантске кризе, али да то решење мора бити заједничко на нивоу целу Европе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs