Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија потребна ЕУ као јак и стабилан партнер у региону

Србија потребна ЕУ као јак и стабилан партнер у региону

Београд, 29. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у разговору са председавајућим Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у Европском парламенту Едуардом Куканом да је чланство у Унији стратешки циљ Србије, али да реформске мере пре свега треба да допринесу напретку државе и бољем животу њених грађана.


Брнабић је истакла да реформе у области економије и побољшања инвестиционе климе дају резултате, и додала да је сада важан задатак да у годинама које долазе држава одржи и заштити своју економску стабилност.

Кукан је похвалио добре економске резултате и истакао да овако високе стандарде треба одржати у даљим реформама и да би фокус требало да буде на владавини права и правосуђу, борби против корупције и слободи медија.

Премијерка је навела да су највећи напори усмерени на најзахтевнија поглавља – 23 и 24, која се односе на владавину права и реформу правосуђа, и напоменула да је Нацрт уставних амадмана у области правосуђа представљен у септембру ове године у складу са препорукама Венецијанске комисије.

Она је известила делегацију Европског парламента о томе да Влада Србије води континуирани дијалог са представницима цивилног друштва о најважнијим националним питањима.

Брнабић је изразила очекивање да ће се отвореним разговорима са медијским удружењима уредити област медијских слобода и деловања и створити неопходно поверење са обе стране.

Председавајући Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије оценио је да Србија добро напредује у оквиру приступних преговора, при чему је похвалио посвећеност и озбиљност државе у процесу приступања Европској унији.

Према његовим речима, Србија је потребна Европској унији као јак и стабилан партнер у региону.

Када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, премијерка је изразила забринутост због континуираног изазивања тензија на Косову и Метохији, и оценила да то стоји на путу налажења заједничког компромисног решења.

Брнабић је истакла да је Београд спреман за проналажење трајног решења, и изразила очекивање да ће и друга страна допринети да овај компромис учинимо могућим.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs