Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Значајна искуства Луксембурга у изградњи државног дата центра

Значајна искуства Луксембурга у изградњи државног дата центра

Београд/Луксембург, 29. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић и члан градског већа Крагујевца задужен за ИКТ, електронску управу и пројекат "Паметан град" Данило Савић разговарали су данас у Луксембургу са директором ИТ центра Владе те земље Жилом Фејтом.

Фото: ite.gov.rs

У саопштењу Канцеларије за информационе технологије и електронску управу наводи се да Јовановић и Савић бораве у званичној посети Луксембургу у циљу што боље припреме за изградњу секундарног државног дата центра у Крагујевцу.

Јовановић и Савић су са Фејтом разговарали о пројекту еАмбасаде и другим пројектима еУправе, а састали су се и са представницима Министарства спољних и европских послова Луксембурга.

Дата центар у Луксембургу, који се користи за потребе ове земље, али и за потребе компанија, па чак и влада других земаља, као што је случај са Владом Естоније, добар је пример којим ће се Канцеларија за ИТ и еУправу водити у изградњи секундарног државног дата центра у Крагујевцу, истакао је Јовановић.

Он је навео да ће наш будући дата центар по капацитетима, техничким и безбедносним стандардима бити престижан у Југоисточној Европи, и додао да очекује велико интересовање значајних светских инвеститора и глобалних ИТ компанија за коришћење капацитета српског дата центра и самим тим реализацију озбиљних инвестиција ИТ индустрије.

Савић је указао на то да су одборници Скупштине града Крагујевца 26. октобра ове године усвојили План детаљне регулације "Институт за стрна жита – Радна зона ФЕНИКС", где се налази парцела на којој ће бити изграђен поменути државни дата центар.

Према његовим речима, повољни географски услови чине да Крагујевац буде идеалан за смештање копија података државне управе и локалне самоуправе.

За ову инвестицију од посебног значаја, држава је, имајући у виду светске стандарде, од нас захтевала локацију која испуњава строге безбедносне и техничке стандарде. Градска управа је показала изузетну спремност да ефикасно одговори захтевима државе и у рекордном року припреми одговарајућу планску документацију, а град Крагујевац и грађани могу да буду поносни на то што ће се ИТ објекат од националног значаја наћи баш у срцу Шумадије, додали су Јовановић и Савић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs