Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Напори да се унапреди положај Рома у друштву

Напори да се унапреди положај Рома у друштву

Београд, 29. октобар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић позвао је данас Роме у Србији да буду динамичнији, агилнији и јединственији када је у питању било који друштвени процес који се односи на њих.

Фото: Танјуг

Ружић је учествовао на конференцији "Институционални и стратешки оквир за унапређење запошљавања Рома у Србији", заједно са представницима Агенције УН за избеглице (УНХЦР) и Програма УН за развој (УНДП), као и са представницима Рома у нашој земљи.

Он је оценио да су Роми велика драгоценост сваког друштва, посебно српског, и да су делили кроз историју његову судбину, нагласивши да је обавеза друштва да унапреди њихов статус и спречи дискриминацију.

Важно је радити на едукацији и објаснити Ромима која су све њихова права и шта могу да ураде ако се прикључе програмима, рекао је министар.

Према његовим речима, укљученост Рома у српско друштво се повећава, али је потребно тај проблем решавати на више нивоа, на озбиљан и системски начин.

Од фебруара до децембра ове године у 24 општине је спроведен пројекат "Локалне иницијативе за бољу социјалну укљученост младих Рома и Ромкиња", у којем је 30 припадника те националне групе похађало обуке из људских права и дискриминације.

Тај пројекат је осмислио УНХЦР, а спроводи се у сарадњи са УНДП-ом, волонтерима и Координационим телом за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2016. до 2025. године.

Шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је да та институција подржава прикључиваје Србије Европској унији, поготово у вези са агендом 20-30.

Студија о положају је показала да је око 68.000 веома угрожених појединаца међу 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије, а да су међу њима најугроженији Роми, који често живе у тешким условима, истакао је Шодер.

Он је додао да ће та институција наставити да охрабрује локалне самоуправе да идентификују надарене Роме и Ромкиње и да их укључују у свој рад.

Заменица Сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера рекла је да је, према подацима те организације, само 20 одсто Рома старости 16-65 година запослено.

То је значајно мање у односу на друге припаднике мањина, међу којима је 40 одсто запослено. Подаци за Ромкиње су још гори, па је тако само девет одсто њих запослено, а ситуација се погоршава, нагласила је Недера.

На састанку је најављено да ће у среду, 31. октобра, у Београду бити одржана конференција посвећена економској независности Ромкиња.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs