Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду пример модерног пословања

Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду пример модерног пословања

Нови Сад, 26. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је новосадски Институт за ратарство и повртарство прави пример добре сарадње науке и привреде, који у пословању на најбољи начин обједињује науку, технологију, производњу, образовање и услуге.


Брнабић је на Свечаној академији у Српском народном позоришту у Новом Саду, где је тај институт обележио јубилеј – 80 година постојања, истакла да је мало научних институција које могу да се похвале дугом традицијом и модерним пословањем.

Зато је Влада Србије у мају прогласила тај институт за институцију од националног значаја, нагласила је премијерка, подсетивши на то да је вишедеценијски рад генерација научника резултирао тиме да су сорте и хибриди произведени у Србији присутни у више од 30 земаља, а семенски производи “НС семе” препознатљив извозни производ.

Она је навела и да је успех Института то што се домаћи пољопривредници у великом броју одлучују да користе његове производе упркос великој конкуренцији семена на тржишту, јер су препознали традицију и квалитет.

Брнабић је поручила да су пољопривреда и производња хране један од најзначајнијих сектора домаће привреде, који упошљава нешто више од петине запослених у земљи, као и један од ретких у привреди који више од деценије остварује суфицит у спољнотрговинској размени.

Пољопривредни и прехрамбени производи из Србије су препознатљиви у свету, посебно малина, јабука, соја и кукуруз, подвукла је она и додала да иза свих резултата стоје вишедеценијска улагања у науку и технологију производње.

Нови Сад има чиме да се поноси. Информације и знање данас су важан ресурс, можда и значајнији од рада и капитала, јер доприносе унапређењу конкурентности производа и положају на тржишту. То знање и информације имају у Институту и један су од примера који сви остали треба да следимо, рекла је премијерка.

Она је подсетила на то да је један од приоритета Владе подршка и финансирање образовања и науке, и најавила да ће ускоро бити објављен нови конкурс за докторанте да узму учешће у раду научних институција, као и да ће следеће године бити формиран фонд за науку.

Моја мисија и задатак јесте да подржим домаће институте, привреднике, младе талентоване људе да у својој земљи креирају. Наставите да креирате нову вредност, а своје иновације пласирате овде и у свету. Желим вам још много оваквих јубилеја, добрих резултата и да сачувате позицију регионалног лидера у овој области, истакла је Брнабић.

Поводом јубилеја, уручена су признања најбољима у Институту, а посебна признања за подршку у раду те институције добили су и премијерка Брнабић, министри просвете и пољопривреде Младен Шарчевић и Бранислав Недимовић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

Институт за ратарство и повртарство је основан 1938. године одлуком Министарства пољопривреде Краљевине Југославије, када је оформљена Пољопривредна огледна и контролна станица у Новом Саду, из које је настао данашњи Институт.

Основна и примењена истраживања усмерена су на стварање хибрида ратарских и повртарских сорти, као и великог броја крмних, индустријских, лековитих и зачинских биљака.

До сада је у Институту створено више од 1.248 сорти и хибрида, од чега је нешто више од 1.099 регистровано и гаји се у иностранству.

Институтске сорте и хибриди су присутни у више од 30 држава на четири континента, од Аргентине, земаља Европске уније, Украјине, Русије, до Кине и Индије.

Тим Института чини више од 100 истраживача, међу којима су 93 доктора наука, а асистира им више од 300 високообразованих и радника различитих профила.

Осим научног дела, Институт развија и комерцијални, па је пре неколико година пласирао и нову робну марку "НС семе", која је један од препознатљивих извозних производа из Србије.

Председница Владе Србије је данас обишла и радове на изградњи научно-технолошког парка, студентског културног центра и нове зграде Института "Биосенс".


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs