Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Обновљен железнички саобраћај између Новог Сада и Зрењанина

Обновљен железнички саобраћај између Новог Сада и Зрењанина

Зрењанин, 25. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић саопштила је да је данас завршена реконструкција 95 километара пруге од Новог Сада до Зрењанина, у коју је уложено 5,5 милијарди динара.


Михајловић је током посете Зрењанину указала на то да ће грађани Новог Сада и Зрењанина, након седам година, од данас поново моћи да путују возом између два града.

Поред тога што обнављамо железнички Коридор 10 и барску пругу, улажемо и у реконструкцију регионалних пруга. У овој години обновљено је више од 280 километара пруга, укључујући и пругу од Новог Сада до Зрењанина, којом од данас поново иду возови, навела је она.

Према њеним речима, обнављање те железничке линије је важно не само због грађана који живе у Новом Саду, Зрењанину и свим местима између ова два града, већ и због зрењанинских предузећа.

Пре реконструкције, возови су том пругом ишли просечно 20-30 километара на час, због чега је саобраћај пре седам година и обустављен. Од данас путнички возови поново иду 80 километара на час, а грађани ће путовати новим руским дизелмоторним возовима, објаснила је Михајловић.

Такође, како је додала, повећана је и носивост пруге којом ће зрењанинска привреда добити најефикаснији транспорт робе ка Новом Саду, Београду и југу Србије.

Реконструкција пруге Орловат–Зрењанин део је пројекта реконструкције пруге Панчево–Орловат–Нови Сад, чија је укупна дужина, укључујући деоницу од Орловата до Зрењанина, 136 километара.

Вредност радова на овој реконструкцији износи укупно приближно 10 милијарди динара, а завршетак свих радова на деоницама од Панчева ка Новом Саду планирана је до краја јануара 2019. године.

Путнички воз између Зрењанина и Новог Сада повезаће чак петнаест места у Јужнобачком и Средњобанатском округу, а становници Лукићева, Орловата, Фаркаждина, Перлеза, Титела, Шајкаша, Каћа и других места дуж ове пруге поново ће имати редован и поуздан железнички превоз.

Раније данас, потпредседница Владе је разговарала и са градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем и градским руководством о инфраструктурним пројектима у том граду.

Она је обишла и радове на завршетку обилазнице око Зрењанина, рекавши да ће 3,7 километара пута бити завршено следећег септембра, као и да почиње припрема пројектно-техничке документације за преосталих 3,7 километара.

Данас започињу радови на завршетку обилазнице и градње моста преко Бегеја. У питању је пројекат на који се деценијама чекало, али ту нећемо стати. Следеће године кренуће градња преостале деонице и за две године обилазница ће бити готова, поручила је Михајловић.

Она је додала да ће завршетком обилазнице, чија вредност радова износи 350 милиона динара плус ПДВ, тешки теретни саобраћај бити измештен из града.

На састанку са градоначелником и његовим тимом било је речи и о другим инфраструктурним пројектима – изградњи брзе саобраћајнице Београд–Зрењанин, завршетку пруге Панчево–Орловат–Нови Сад, као и о оспособљавању аеродрома Ечка.

Јањић је, изразивши захвалност Михајловић и Министарству на подршци, истакао да је овај град развојем инфраструктуре постао погодно место за инвестиције, што потврђује чињеница да је прошле године отворено више од 3.000 радних места, а до краја ове године очекује се 1.600 нових.


Михајловић је у оквиру посете Зрењанину обишла и бродоградилиште “ Рубикон”, у којем је након седам година произведен први брод.

Према њеним речима, добра сарадња државе и Зрењанина резултирала је обнављањем овог предузећа, које је веома важно за грађане Зрењанина и привредни раст и развој целог округа.

Директор бродоградилишта Марко Пражић рекао је да се ова фирма, након успешног санирања стечаја, враћа у дане старе славе.

Тренутно радимо на производњи шест баржи за холандско тржиште. То ће повећати број радних места, циљ нам је да све капацитете максимално искористимо и драго нам је да смо чиниоци позитивног економског кретања града и државе, подвукао је Пражић.

У посети Зрењанину, заједно са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, боравио је и министар привреде Горан Кнежевић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs