Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Пруга Београд–Будимпешта стратешки пројекат Србије и Кине

Пруга Београд–Будимпешта стратешки пројекат Србије и Кине

Београд, 25. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са представницима конзорцијума кинеских компанија о модернизацији пруге Београд–Будимпешта, истакавши том приликом значај овог пројекта за обе земље.


Састанку су присуствовали генерални директор Одељења за пројект-менаџмент конзорцијума кинеских компанија Чајна рејлвеј интернешенел компани (CRIC) Ху Сјаојунг и генерални директор Чајна комјуникејшен констракшен компани (CCCC) Џанг Сјаојуен.

Михајловић је истакла да је пројекат модернизације те пруге, као део реконструкције железничког Коридора 10, којим се наша земља укључила у кинеску иницијативу „Један појас, један пут“, важан и за Србију и за Кину, о чему сведочи и недавни састанак председника двеју земаља у Пекингу.

Србија и Кина имају одличне билатералне односе и наша сарадња на овом пројекту је неупитна, истакла је она.

Конзорцијум кинеских компанија CCCC и CRIC изводи радове на деоници Београд центар–Стара Пазова, у дужини од 34,5 километара, а вредност радова је 350,1 милион долара.

Састанку је присуствовао и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, који је истакао важност овог пројекта за кинеску владу и председника, рекавши да ће заједно са потпредседницом Михајловић пратити реализацију и динамику радова.

Представници конзорцијума кинеских компанија, које су започеле радове на деоници Београд центар-Стара Пазова у јуну ове године, изразили су уверење да ће обавезе из комерцијалног уговора бити испоштовани, а радови завршени у року.


Михајловић је одвојено разговарала и са регионалним директором кинеске компаније „Пауер Чајна“ Јенг Боом о наставку изградње обилазнице око Београда, као и о могућностима сарадње на новим пројектима.

У питању је, како је објаснила, пре свега изградња ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина и брзих саобраћајница Београд–Зрењанин и Иверак–Лајковац.

Она је истакла да министарство којим руководи има одличну сарадњу са кинеском компанијом, о чему сведоче и пројекти који се тренутно реализују, првенствено на реализацији обилазнице око Београда.

Заинтересовани смо за проширење сарадње и на другим пројектима, о чему смо недавно разговарали и у Пекингу, у присуству председника Александра Вучића, рекла је Михајловић.

Кинеска компанија је пренела да је заинтересована да се укључи у изградњу „ауто-пута мира“ Ниш–Мердаре–Приштина, као и брзих саобраћајница од Београда до Зрењанина и од Иверка до Лајковца, којим ће се овај део Србије повезати са Коридором 11.

Михајловић је предложила формирање радне групе коју ће чинити представници Министарства и кинеске компаније, ради што ефикаснијих договора о реализацији поменутих нових пројеката.

Кинеска компанија „Пауер Чајна“ тренутно реализује пројекте на изградњи обилазнице око Београда, од Остружничког моста до Бубањ потока, у дужини од 19,5 километара и вредности 207 милиона евра.

Преговара се и о потписивању комерцијалног уговора за изградњу сектора Ц - Бубањ поток–Винча–Панчево, у дужини од 31 километар, и процењеној вредности инвестиције од око 500 милиона евра, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs