Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Позив француским технолошким компанијама да још више улажу у Србију

Позив француским технолошким компанијама да још више улажу у Србију

Београд/Париз, 24. октобар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас, приликом обиласка највећег француског стартапа и бизнис центра “Станица Ф” у Паризу, да Србија жели да примени најбоља искуства те земље у изградњи иновационог и стартап екосистема.


Поповић је у разговору са представницима бројних технолошких компанија које су присутне у “Станици Ф”, а међу којима су “Фејсбук“, “Гугл“, “Мајкрософт“, “Нума“, “Убисофт“, навео да Србија сваке године има раст извоза ИТ услуга од 30 одсто.

Иновације и дигитална економија развијају се огромном брзином у Србији. Сваке године 42.000 студената заврши неки од техничких факултета у Србији, што је огроман развојни потенцијал наше земље, али и изванредан потенцијал за привлачење инвестиција у дигитални сектор у Србији, навео је он.

Министар је позвао француске технолошке компаније да још више улажу у Србију и да у нашој земљи отварају своје развојне и истраживачке центре, јер нигде у региону неће имати конкурентније услове за развој и инжењере са више талента и знања него у Србији.

Поповић је разговарао и са представницима француске компаније “Талес“, специјализоване за сајбер безбедност, и том приликом истакао важност размене експертиза, али и података између земаља како би се осигурала заштита националних система, привреда, али и становништва од глобалних сајбер претњи.

“Станица Ф“ окупља читав стартап екосистем под једним кровом, омогућавајући лаку комуникацију између привреде, стартап компанија и инвеститора.

У овом тренутку у “Станици Ф“ присутно је 1.034 стартап компанија. Она се простире на површини од 34.000 метара квадратних, има 3.000 радних простора, осам сала за догађаје, више од 60 сала за састанке и 31 стартап програм.

У делегацији Србије, која је посетила “Станицу Ф“, а коју предводи министар Поповић, налазе се и директор Канцеларије за Информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, као и чланови Иницијативе Дигитална Србија, превођени директором Небојшом Ђурђевићем.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs