Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Зауставити покушаје ревизије и оправдања злочина

Зауставити покушаје ревизије и оправдања злочина

Београд, 22. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас, у разговору са експертом за Аушвиц Гидеоном Грајфом, да свака жртва која је пала као жртва злочина, нарочито на расном и националном плану, заслужује осуду, дубоко поштовање и сећање.

Фото: Министарство спољних послова

Дачић је исказао захвалност професору Грајфу, који је аутор књиге „Јасеновац Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“, као и преживелима из Аушвица и Јасеновца на борби против покушаја ревизије и оправдања злочина.

Састанку су присуствовали председник Удружења преживелих из Аушвица Моше Ха Елион, председник Удружења преживелих из Јасеновца Милинко Чекић и преживели из Аушвица и Јасеновца.

Професор Грајф данас је премијерно представио своју мултидисциплинарну студију од 700 страница на 63. међународном београдском сајму књига, у присуству преживелих из Аушвица.

Они су први пут након Другог светског рата, допутовали овим поводом у Београд да пруже подршку преживелима Јасеновца, а иначе су и почасни чланови Уређивачког одбора поменуте књиге.

Презентацији књиге је присуствовала и амбасадорка Израела у Београду Алона Фишер Кам, почасни члан Уређивачког одбора ове књиге Моше Ха-Елион, који је и председник Удружења преживелих Аушвица, специјални гост Беатрис Грајф, која је бивши директор израелске полиције у време Голде Меир и сарадник Симона Визенатала, као и израелски професори и експерти за област холокауста, антрополошко-форензичких и јудаистичких студија.

Гидеон Грајф бави се фабрикама смрти 41 годину, светски је признат експерт за Аушвиц и по први пут је у овој књизи објавио компаративну анализу Јасеновца и Аушвица, као два еклатантна примера фабрика смрти у Другом светском рату.

У књизи су представљени резултати његовог истраживања на бази сведочења преживелих.

Професор Грајф је документовао 57 метода мучења и убијања заточеника у Јасеновцу, и сачинио анализу контроверзи о боју жртава и феномену порицања злочина у Другом светском рату, као и о проблему нарастајућег тренда неонацизма у Европи и шире, са фокусом на неоусташтво, посебно указујући и на истраживања аналитичара Светског јеврејског конгреса о рехабилитацији усташтва.

И овога пута, професор Грајф је изразио забринутост због објављивања књига о озлоглашеним управницима логора смрти Јасеновац, и изразио наду да ће прогресивне снаге у Хрватској преовладати уз подршку јеврејских и антифашистичких организација.

Специјално за ову прилику, издавачи су допутовали из Фондације за Холокауст из САД, као и из Института за Холокауст "Шем Олам" из Израела и Националног института за форензику и Академског колеџа за јудаистичке студије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs