Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Политика > Јачање конкурентности домаћих произвођача

Јачање конкурентности домаћих произвођача

Београд, 22. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће предложени закон о грађевинским производима уредити ову област по стандардима и пракси Европске уније и олакшати домаћим произвођачима извоз на страна тржишта.


Михајловић је, на скупштинској седници на којој се расправља о сету закона чији је предлагач то министарство, истакла да је циљ поменутог документа да домаћи произвођачи постану конкурентнији на европском тржишту, јер ће се и у Србији примењивати једнаки стандарди као и у земљама ЕУ.

Она је навела да је у изради законског предлога учествовала групација Привредне коморе Србије која се бави поменутом облашћу, као и да ће новим законом бити поједностављене процедуре за мале фирме.

Према њеним речима, доношењем закона о грађевинским производима Србија ће први пут добити нормативни акт који уређује ову област, док прописи ЕУ у овој области датирају још из 1989. године.

Потпредседица Владе је указала на то да је ова област тренутно уређена у оквиру неколико прописа, од којих је већина донета осамдесетих и деведесетих година прошлог века, а до данас није мењана.

Михајловић је истакла да је неусклађеност са европском регулативом за последицу имало двоструке трошкове доказивања – да испуњавају домаће прописе и прописе ЕУ, што је повећавало трошкове и смањивало конкурентност домаћих произвођача на страним тржиштима.

Очекивани ефекти овог закона, који обухвата 35 области грађевинских производа, биће уређеније тржиште грађевинских производа, подизање квалитета материјала који се користи у градњи путева, мостова, зграда и других објеката, уз повољније цене за инвеститоре, омогућене конкуренцијом произвођача, објаснила је она.

Према њеним речима, доношењем закона успоставиће се систем који предвиђа да се на тржиште пласирају само безбедни грађевински производи, чиме се обезбеђује да изграђени објекти буду сигурни за употребу и еколошки прихватљивији.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs