Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Нема промене Резолуције 1244 без сагласности СБ УН

Нема промене Резолуције 1244 без сагласности СБ УН

Београд, 21. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да ће формирање такозване војске Косова у даљој фази наићи на неслагање западних земаља и НАТО, јер би то довело до промене конфигурације присуства Кфора, које је предвиђено по Резолуцији 1244 СБ УН.

Фото: Танјуг

Дачић је у изјави за Телевизију "Прва" објаснио да нема промене Резолуције 1244 без сагласности Савета безбедности, јер то никада неће подржати Русија и Кина, а исто тако нема ни сагласности око одласка УНМИК-а са Косова и Метохије.

Он је рекао да не очекује да ће САД променити своју одлуку о признању Косова, али да су промениле став према дијалогу Београда и Приштине, при чему је за нашу земљу најважнија ствар да се отварају врата за дијалог.

Очигледно је да је дошло до промене, која се састоји у томе да велике силе сада подржавају договор до којег дођу Београд и Приштина и то је најважнија ствар када је реч о Америци, навео је Дачић.

Он је подсетио на то да је летос са дневног реда седнице Савета безбедности скинуто питање Косова, и најавио да ће почетком новембра у СБ УН у Њујорку бити одржана седница, којој ће председавати Кина, а на којој ће једна од тема бити и формирање такозване војске Косова.

Србија треба да буде конструктивна и да уложи максимум напора да се дијалог води, али има своје лимите које не може да пређе, а то значи да ако нема договора и компромиса Србија никада неће подлећи притисцима да призна Косово, поновио је Дачић.

Истовремено, први потпредседник Владе је нагласио да Аустрија неће гласати за пријем Косова у Интерпол, да не подржава формирање војске Косова и неће гласати за визну либерализацију за Косово, што је довољно с обзиром на политику ЕУ да барем једна земља гласа против.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs