Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Даље унапређење пријатељских односа са Аустријом

Даље унапређење пријатељских односа са Аустријом

Београд/Беч, 19. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Бечу, након састанка са вицеканцеларом Аустрије Хајнцом Кристијаном Штрахеом, да су односи између две земље у сталном успону, чему сведоче и бројне посете на високом нивоу.

Фото: msp.gov.rs

Дачић је подсетио на то да је Штрахе у фебруару боравио у Београду, председник Аустрије је јуче завршио посету Србији, а ускоро се очекује и посета канцелара српској престоници.

Он је напоменуо да се следеће године обележава 145 година од успостављања дипломатских билатералних односа, а тим поводом је превиђена и посета министарке спољних послова Аустрије Карин Кнајсл нашој земљи.

Аустрија је један од најзначајнијих економских партнера Србије, у којој послује приближно 1.000 компанија у којима су власници аустријски држављани или правна лица са територије Аустрије, а који запошљавају неколико десетина хиљада људи у Србији, прецизирао је Дачић.

Према његовим речима, спољнотрговинска размена је прошле године износила приближно милијарду евра, уз очекивање да ће се економска сарадња још више развијати у будућности.

Истовремено, он је исказао захвалност Аустрији на подршци евроинтеграцијама Србије, као и на томе што је имала иницијативу да се, приликом њеног председавања Унији, отвори што више поглавља.

Први потпредседник Владе је нагласио да је од великог значаја и данашње потписивање Меморандума о сарадњи између Академије за јавну управу Републике Србије и Савезне академије за јавну управу Републике Аустрије.

Он је, говорећи о проблему Косова, рекао да је Србија заинтересована за решавање свих регионалних отворених питања, за регионалну стабилност, мир и међусобно помирење, уз напомену да решавање тих питања може да буде прихватљиво само ако се уваже интереси свих.

Наша земља је спремна на договоре и дијалог са Приштином. Очекујемо да ЕУ, која модерира дијалог, изврши додатни притисак како би се реализовало и имплементирало оно што је договорено и потписано пре пет година, подвукао је Дачић.

Он је подсетио на то да још није формирана ЗСО, што је био услов због којег смо потписали Бриселски споразум, и додао да нема решавања овог питања без уважавања међусобних интереса, али и појединачних интереса српског и албанског народа.

Без спремности на компромис и уважавања интереса српског народа који живи на Космету, Србија неће подлећи притисцима који ће решити питање статуса Косова на основу једностраних аката који су донети у Приштини у ранијем периоду, поручио је Дачић.

У складу са тим, он је упутио молбу свим пријатељима наше земље да имају у виду такву позицију Србије, да дају шансу дијалогу и проналажењу мирног и компромисног решења.

Међутим, како је упозорио, Приштина и даље доноси једностране акте, као што је јучерашња одлука да се крене у трансформацију, односно формирање војске Косова, што је супротно свим резолуцијама међународних организација.

Из тог разлога је важна позиција Аустрије када је реч о Интерполу, Унеску и другим међународним организацијама, где Косово покушава да питање чланства искористи за промоцију своје државности, објаснио је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs