Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Решење за Космет неопходно због напретка Србије у свим областима

Решење за Космет неопходно због напретка Србије у свим областима

Београд, 19. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на завршном панелу "Ка боље повезаном региону", у оквиру осмог по реду Београдског безбедносног форума, да нашој земљи никако није у интересу статус кво на Космету.


Брнабић је истакла да постоји много разлога због којих нам замрзнути конфликт на Косову и Метохији апсолутно није у интересу.

Србија има потребу да у многим областима направи корак напред у 21. веку, што није могуће уз статус кво на Космету. Нама су неопходне инвестиције, а нико неће да улаже у подручје где постоји опасност од потенцијалног сукоба, објаснила је премијерка.

Она је истакла да размена територија између Србије и Косова не би било отварање Пандорине кутије јер је она отворена пре 10 година, када је група косовских политичара једнострано прогласила независност покрајине, а група земаља је пожурила да то призна.

Ми сада покушавамо да је затворимо, истакла је председница Владе и додала да, какво год да буде, решење за Косово мора бити компромис, а да стављање "црвених линија" у процесу тражења решења није од помоћи.

Према њеној оцени, потези Приштине, попут покушаја стварања војске, не шаљу добре поруке за дијалог.

Она је додала да смо као земља до сада остварили велике резултате у привлачењу инвестиција, али је, како је нагласила, то постигнуто уз велики рад и напоре претходне и садашње владе и Александра Вучића.

Брнабић је такође изразила уверење да у Србији постоји слобода изражавања и да влада на чијем је челу покушава да постави пример по отворености према медијима.

Слобода изражавања и слободни медији су основни принципи демократије, оценила је она, додавши да у домену слободе медија Србија има још доста да ради.

Тај проблем није повезан с овом или претходном владом или странком на власти, истакла је премијерка, изразивши уверење да је, иако постоји слобода медија, њен посао да саслуша све медије који сматрају да нису слободни да раде и да учини шта може.

Она је такође одбацила наводе из извештаја Фридом хауса да председник Александар Вучић врши притисак на медије.

Говорећи о правосуђу, Брнабић је рекла да има много тога да се унапреди, и да српским судством нису задовољни ни грађани, ни фирме, ни инвеститори.

То није само због политичког утицаја на правосуђе. Треба нам независније, али и ефикасније и одговорније судство, поручила је премијерка.


Брнабић је навела и да је једна од ствари које би могле да се покрену у оквиру Берлинског процеса успостављање фондације за истраживање Западног Балкана, која би допринела да се спречи одлив мозгова и да најталентованији људи остају у својим земљама.

Послала сам писма колегама у региону, да почнемо да разговарамо о тој фондацији, која би могла да допринесе да се сви успешније боримо за останак најталентованијих, истакла је премијерка и додала да проблем представља незапосленост, поготово међу младима.

Она је изнела податак да је стопа незапослености међу младима нешто већа од 30 одсто, и додала да тај проблем не може да се реши преко ноћи, али да је држава започела реформу и дигитализацију образовања и настоји да све више улаже у научни развој и иновације.

Председница Владе је указала на то да постоји тенденција смањивања незапослености, објаснивши је пре четири године општа незапосленост била виша од 24 одсто, а да је данас мања од 12 одсто.

Морамо да радимо да успоставимо привредну засновану на знању и то ће послати поруку најталентованијима да остану, поручила је Брнабић.

Она је, одговарајући на питање о неједнакости међу грађанима, рекла да свакако постоје разлике између најбогатијих и најсиромашнијих и да се о томе не говори довољно.

Брнабић је, међутим, нагласила да се Влада итекако бави тим питањем и да је много фабрика отворено управо у сиромашнијим општинама, које деценијама нису имале инвестиције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs