Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Сектор ИКТ најбрже растућа индустрија у Србији

Сектор ИКТ најбрже растућа индустрија у Србији

Београд, 18. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Министарског савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, који је усвојио иницијативу којом се пружа подршка опремању Електротехничког факултета (ЕТФ), Иновационог центра ЕТФ и радионице Научно-технолошког парка Београд.


Укупан буџет који ће Влада Србије издвојити за ове намене износи 5,5 милиона евра.

Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду је институција чије резултате препознају домаће и међународне компаније, а нова опрема ће створити боље услове за израду иновативних производа, технологија, процеса и услуга у складу са потребама тржишта.

Савет је усвојио и иницијативу за унапређење државне инфраструктуре за развој сектора информационих технологија, којом се предвиђа пројектовање нових 16.000 квадратних метара Научно-технолошког парка у Београду, завршетак објекта који је у сивој фази од 1.000м2 и изградња првог новог објекта од 4.000м2.

Овим проширењем у првој фази биће омогућено запошљавање нових 300 инжењера, а до краја пројекта укупно 1.200.

У НТП Београд, за само две године пословања, сада ради 60 компанија, које запошљавају скоро 500 инжењера.

Савет је констатовао да је успешно реализован конкурс Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара, којим је подржан развој стартап центара у осам градова Србије - Крушевац, Пирот, Суботица, Чачак, Стара Пазова, Ваљево, Зрењанин и Горњи Милановац, у укупном износу од 250 милиона динара.

При избору градова, водило се рачуна о томе да подржани градови претежно буду у срединама које нису универзитетски центри, како би грађани и у овим местима имали адекватне садржаје, простор за рад и све остале неопходне услове за подршку развоју стартап предузетништва.

Чланови Савета разговарали су и о другим иницијативама које је ово тело покренуло, а посебно о програму преквалификација за ИТ, с обзиром на то да је данас расписан и позив извођачима обука за још 500 запослених људи који желе да промене посао и започну каријеру у ИТ сектору.

Сектор информационо-комуникационих технологија представља најбрже растућу индустрији у Србији.

У првих шест месеци 2018. године извоз ИКТ услуга из Србије порастао је за 25,6 одсто са извозом већим од 600 милиона евра.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs