Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Огромна корист од чланства Србије у Савету Европе

Огромна корист од чланства Србије у Савету Европе

Београд/Стразбур, 18. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања 15 година од пријема Србије у Савет Европе (СЕ), која је одржана у Стразбуру.


У саопштењу Министарства спољних послова наводи се да је Дачић, у изјави за новинаре након поменутог скупа, подсетио на то да је Савет Европе једна од најстаријих и једина међународна организација која је окупљала све државе Европе.

Он је нагласио да је Србија имала огромну корист од чланства у Савету Европе, пре свега у области хармонизације нашег законодавства, примене и прихватања различитих конвенција, експертиза у домену заштите људских права, владавине права и демократије у најширем смислу речи.

Први потпредседник Владе је указао на то да се корист за грађане Србије огледа у томе што су добили и надлежност Европског суда за људска права.

Наше чланство је уследило након атентата на премијера Зорана Ђинђића, у циљу консолидације демократије у Србији и мислим да је постигнут огроман напредак, нарочито последњих година, рекао је Дачић.

Он је навео да је разговарао са генералним секретаром СЕ Торбјорном Јагландом, који, како је пренео, веома уважава допринос Србије стабилизацији прилика у региону.

Дачић је указао на то да је Јагланда информисао о разговорима које Београд води са Приштином, уз напомену да је веома важно да постоји дијалог и да се на такав миран начин решавају отворена питања.

Он је сам рекао да постоје два проблема, а то су Брегзит – када је Европска унија у питању, и могући излазак Русије из Савета Европе, рекао је Дачић и додао да Србија подржава настојања генералног секретара СЕ да се изнађе решење које би омогућило учешће свих и опстанак Савета Европе, као кључног ослонца европске институционалне архитектуре.

Први потпредседник Владе је поручио да Србија сматра да би пријем "Косова" у Савет Европе представљало директно кршење међународног правног поретка и свих статутарних норми СЕ.

Према његовим речима, став Србије је да сваки пријем "Косова" пре институционалног краја дијалога Београда и Приштине представља велику опасност за дестабилизацију читавог региона.

Видите да представници Приштине живе у неком свом свету и да не разумеју реалност. Већина међународних фактора схвата да је потребно пронаћи компромис, навео је он.

Такође, Приштина стално говори о томе да је више од 116 земаља признало "Косово". Ноћас сам се вратио из Лесота који је повукао то признање. Седам држава је повукло признање у овој години. До краја године ће их бити мање од сто, рекао је Дачић.

Он је нагласио да аргументи Приштине више не налазе међународну подршку, при чему је изразио уверење да нема никаквих шанси да "Косово" буде примљено у Интерпол, имајући у виду да је велики број земаља променио своје становиште.

Много је боље, како је поручио, да се окрену дијалогу него да на овакав начин покушавају да уђу у разне међународне институције, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs