Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Јапан важан политички и економски партнер Србије

Јапан важан политички и економски партнер Србије

Београд, 18. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са парламентарним замеником министра спољних послова Јапана Кенђи Јамадом да је Јапан наш пријатељ и донатор и важан партнер у политичком и економском смислу.


Брнабић је истакла да је тренд унапређења сарадње нарочито приметан након историјске посете премијера Јапана Шинзо Абеа Србији у јануару ове године, и изразила уверење да ће две земље у наредном периоду проширити сарадњу и на нове области.

Саговорници су оценили да јучерашње потписивање Споразума о финансирању пројекта уклањања остатака противпешадијских мина у општини Бујановац са Међународним фондом за јачање људске безбедности, представља још један важан корак у правцу даљег јачања билатералне сарадње.

Председница Владе је изразила захвалност за подршку и финансијску помоћ Јапана у износу од 500 хиљада евра како би овај значајни пројекат био реализован.

Парламентарни заменик министра спољних послова Јапана истакао је да су компаније из те земље, пре свега оне које се баве областима ИТ индустрије и саобраћаја, заинтересоване за долазак у Србију.

Јамада је навео да је упознат са најновијим економским показатељима, који потврђују тренд развоја српске привреде, и похвалио напоре Владе Србије усмерене ка стварању стабилног пословног окружења, значајног за привлачење нових јапанских инвестиција.

Брнабић је указала на то да су јапанске компаније важан део српске економије, што је доказ добро спроведених економских реформи и стабилности пословне климе.

Од јапанских инвеститора и њиховог приступа пословању много можемо да научимо, закључила је премијерка и додала да велики значај, поред инвестиција, имају и нове технологије које долазе са јапанским компанијама.

Саговорници су разговарали и о могућностима сарадње у области културе и уметности, а Брнабић је изразила очекивање да ће се у наредном периоду створити могућност за отварање изложбе јапанских уметника у Београду, која би била од изузетног значаја за приближавање култура српског и јапанског народа.

Јамада је изразио захвалност на помоћи коју је Влада Србије упутила поводом санирања последица поплава у Јапану, и изнео уверење да ће посета премијерке Србије Јапану, која је планирана за наредну годину, бити веома значајна за даље унапређење билатералних односа двеју држава.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs