Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > У Србији у 2017. години забележен пад стопе сиромаштва

У Србији у 2017. години забележен пад стопе сиромаштва

Београд, 18. октобар 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да је стопа сиромаштва у Србији смањена са 8,8 одсто, колико је износила у 2006. години, на 7,2 одсто, колико је била у 2017. години, а то показују подаци о апсолутном сиромаштву у Србији које се мери према упоредивој методологији.


Управо ти подаци показују да су критике које је јуче изнела Демократска странка, како држава не чини ништа да се сиромаштво смањи, апсолутно нетачне и произвољне.

Новији подаци о кретању сиромаштва указују на то да се од 2014. године до данас бележи константан пад стопе сиромаштва у Србији, тако да је та стопа у последњим годинама нижа у односу на ону из 2006. и 2007. године.

На тренд смањења сиромаштва утицали су, пре свега, резултати економске политике претходне и ове владе, а посебно спроведене мере фискалне консолидације и укупних економских реформи.

Тако стопа незапослености у Србији у другом кварталу ове године износи 11,9 одсто и практично је преполовљена у односу на 2012. годину, у време када је економску политику креирала управо Демократска странка.

Резултати економских реформи и стабилизација јавних финансија омогућили су и повећање социјалних давања у Србији – од 2010. до 2017. године буџетска издвајања за најсиромашније повећана су три пута, што показује посвећеност државе заштити најугроженијих категорија становништва.

Захваљујући повећаним социјалним давањима, стопа сиромаштва у 2017. години смањена је за чак 28 одсто.

Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике у процесу приступања Европској унији, који је Влада усвојила у мају 2016. године, и који се односи на период до 2020. године, дефинише основне правце реформи у области социјалног укључивања.

Реч је о кровној стратегији за социјалне политике у Србији, а до краја ове године биће објављен извештај о реализацији мера из тог документа.

Потврду да Влада предано ради на смањењу сиромаштва и посебно на заштити најугроженијих категорија становништва, илуструје и чињеница да током спровођења мера фискалне консолидације 2014. године нису смањиване пензије пензионерима са најмањим примањима.

Спроведене мере фискалне консолидације биле су неопходне због неодрживог стања јавних финансија и чињенице да је Србију само неколико месеци делило од банкрота, што је наслеђе и (не)одговорност оних који данас неосновано критикују – Демократске странке.

Резултати у области смањења сиромаштва показују добар тренд, а Влада Србије остаје посвећена томе јер се може и мора учинити још више. Настављамо да радимо на унапређењу положаја свих грађанки и грађана кроз стварање друштва једнаких могућности за све.

Тим Владе Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва (СИПРУ тим), уз подршку Швајцарске Конфедерације, предано ради на стварању адекватних политика које ће додатно смањити стопу сиромаштва у Србији.

СИПРУ тим од 2009. године пружа подршку у изградњи капацитета Владе и ресорних министарстава у развијању и спровођењу политика социјалног укључивања.

Овај тим је од 1. јануара ове године при Кабинету председнице Владе Србије, чиме је добио централну улогу у координацији свих институција које се баве смањењем сиромаштва, што је још један важан показатељ одлучности Владе да системски ради на сузбијању сиромаштва.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs