Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Јачање билатералних односа Србије и Аустрије

Јачање билатералних односа Србије и Аустрије

Београд, 17. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са савезним председником Републике Аустрије Александром ван дер Беленом, присуствовала је вечерас пријему поводом Националног дана Републике Аустрије, који је организован у Скупштини града Београда.


Брнабић је честитала председнику Ван дер Белену Национални дан Аустрије, истакавши да је његова посета још једна потврда пријатељских односа двеју земаља.

Прeдседница Владе је нагласила да је јачање билатералних односа са Аустријом један од наших приоритета и да ће томе допринети и најављене посете канцелара Себастијана Курца и председника Националног већа Волфганга Соботке, до краја ове године.

Подршка Аустрије у процесу европских интеграција је веома важна за Србију. Аустрија председава Савету ЕУ и хвала вам што сте тему проширења задржали на европској агенди, рекла је Брнабић у обраћању званицама, нагласивши притом да Србија остаје истрајна у реформама чији је циљ бољи животни стандард свих грађана.

Она је подсетила и на то да је Аустрија међу највећим спољнотрговинским партнерима Србије и један од највећих страних инвеститора, чије су компаније уложиле више од три милијарде евра и запошљавају око 20.000 радника, због чега је наставак јачања економске сарадње од кључног значаја.

Александар Ван дер Белен

Ван дер Белен је истакао у обраћању да се Србија и Аустрија сматрају суседима иако не деле исту границу, и да су наши односи засновани на блиским личним, економским, културним и историјским везама.

Он је такође навео да је његова посета Србији још једна потврда значаја пријатељства аустријског и српског народа и добрих билатералних односа, и додао да Аустрија подржава Србију у процесу ЕУ интеграција.

Председник Аустрије је оценио и да се јачина економске сарадње Србије и Аустрије огледа у присуству бројних привредника на свечаности у Београду.


На пријему је указано и на то да две државе снажно повезује и српска дијаспора у Аустрији, која је друга по величини у тој земљи и добро је интегрисана.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs