Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија и Аустрија важни економски партнери

Србија и Аустрија важни економски партнери

Београд, 17. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Републике Аустрије Александером Ван дер Беленом којем је захвалила на континуираној подршци Србији у процесу европских интеграција, као и чврстом ставу о неопходности интеграције Западног Балкана у ЕУ.


Србија је важан партнер Аустрији којег желимо да видимо у заједници европских земаља, навео је председник Белен и поновио да је питање интеграције Западног Балкана једно од најважнијих питања током аустријског председавања Савету Европске уније.

Брнабић је истакла да су Србија и Аустрија важни економски партнери, подсетивши на то да велики број аустријских компанија послује у нашој земљи и да са уложених више од три милијарде евра, запошљавају око 20.000 радника.

Председник Аустрије оценио је да су аустријске компаније задовољне пословањем у Србији и додао да ће сарадња двеју земаља ићи ка даљем интензивирању економске сарадње и доласку нових компанија на српско тржиште.

Он је похвалио успех Србије постигнут економским реформама и истакао да је Србија дала изузетан пример многим земљама, па и Аустрији, у постизању високе стопе раста, економске стабилности и опоравку привреде.

Председница Владе оценила је да је за даљи напредак, постизање дугорочне фискалне стабилизације, стабилне економије и повећање броја радних места, неопходан и стабилан и сигуран регион.

У том смислу, објаснила је Брнабић, Србија улаже велике напоре и спремна је да кроз дијалог са Приштином ради на проналажењу компромисног и одрживог решења за Косово и Метохију, јер је то у интересу стабилности читавог региона.

Премијерка је подсетила на то да је Србија испунила своје обавезе из Бриселског споразума и да очекује да ће и приштинска страна одговорно приступити имплементацији договореног.

Премијерка Брнабић посебно је захвалила на помоћи коју Аустрија пружа у успостављању дуалног образовања и дигитализацији привреде Србије кроз пројекте две привредне коморе и Аустријске развојне агенције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs