Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Краљевина Лесото повукла признање независности Косова

Краљевина Лесото повукла признање независности Косова

Београд/Масеру, 16. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у посети Краљевини Лесото где се састао са највишим званичницима те земље.


Дачић је том приликом изјавио да је са великим задовољством данас реализована посета Краљевини Лесото, након договора са представницима те државе на заседању Генералне скупштине УН-а.

Он је навео да се након разговора са премијером и министром спољних послова те земље дошло до ревидираног става Лесота у вези са питањем Косова и Метохије.

Први потпредседник Владе је примио вербалну ноту од министра спољних послова Краљевине Лесото у којој јасно стоји да Краљевина Лесото повлачи све претходне одлуке које се могу интерпретирати тако да они признају тзв. Косово.

Према његовим речима, представници Владе Краљевине Лесото сматрају да је једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. године у супротности са међународним правом.

Дакле, још једна земља је повукла раније признање Косова. Министар спољних послова Краљевине Лесота ће исту ову ноту упутити и званичницима тзв. Косова. Захваљујемо се Лесоту, желимо да са њима градимо најбоље могуће односе јер су имали разумевања за нашу позицију и потребу да не прихватају једностране акте и да подрже аргументе Србије, закључио је Дачић.

Нота Краљевине Лесото

„Министарство спољних послова Краљевине Лесото има част да обавести да Влада Краљевине Лесото сматра да њен једини допринос решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине, а не дефинисање статуса пре него што се дијалог заврши. Стога је питање државности Косова преурањено. Влада Краљевине Лесото се није изјаснила по овом питању, нити ће то учинити све док дијалог две стране не буде завршен. Када стране постигну договор, Влада Краљевине Лесото ће га чврсто подржати.

Влада Лесота, истовремено, повлачи све претходне изјаве у вези са Косовом, нарочито оне које се на било који начин могу тумачити као признавање независности Косова.

Једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. у супротности је са Завршним актом из Хелсинкија, између осталог, са његовим принципима 3. и 4. и у још већој мери је у супротности са Резолуцијом СБ УН 1244 (1999) која је усвојена у складу са Главом ВИИ Повеље УН.

У складу са тачком 10. Резолуције СБ УН 1244 (1999), Савет безбедности је овластио генералног секретара "да успостави међународно цивилно присуство на Косову у циљу обезбеђивања привремене управе у оквиру које ће становници Косова моћи да уживају суштинску аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије", чији је Република Србија легални наследник.

У складу са тачком 11. споменуте Резолуције, Савет безбедности УН донео је одлуку да ће надлежности међународног цивилног присуства укључити "у првој фази надгледање преношења власти са привремених институција Косова на институције успостављене у складу са политичким решењем".

С обзиром на то да још увек није постигнуто политичко решење, ове институције нису успостављене.

Једнострано проглашена независност Косова из фебруара 2008. године, представља маневарски потез осмишљен да би се институције које предвиђа Резолуција 1244 СБ УН (1999) успоставиле без било каквог политичког дијалога или договора са Републиком Србијом. Дијалог, који тренутно воде Београд и Приштина под покровитељством Европске уније, управо има за циљ постизање политичког, трајног и одрживог решења”, наводи се у ноти.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs