Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Дуванска индустрија важна за економију Србије

Дуванска индустрија важна за економију Србије

Врање, 16. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Врању да је дуванска индустрија међу најуспешнијим привредним гранама у Србији и да чак 11 одсто од укупних пореских прихода у републички буџет уплаћују компаније "Бритиш Америкен Тобако" (БАТ) и "Филип Морис".


Брнабић је на обележавању 15 година пословања БАТ-а у Врању рекла да дуванска индустрија остварује и значајан спољнотрговински суфицит и да је у последњих седам година шест пута повећан извоз цигарета из Србије.

Колико је дуванска индустрија важна за економију Србије показује и то што су обе велике фабрике на југу централне Србије, тамо где су радна места и инвестиције најважније и најпотребније, истакла је она и додала да је БАТ за 15 година пословања у Србији преко инвестиција уложио 270 милиона евра.

Председница Владе је навела и да је БАТ једна од компанија које су препознате као друштвено одговорне, најавивши да ће Влада Србије помоћи развој њеног пословања и преко успостављања правних оквира за повољно пословање у нашој земљи.

Она је у разговору са новинарима након обиласка компаније БАТ поновила да ће следеће године из буџета бити издвојено 200 милијарди динара за капиталне инвестиције, а да ће се највећи део тог новца бити уложен у велике саобраћајне пројекте.


Брнабић је најавила да ће средства бити усмерена на завршетак коридора 10 и 11, почетак изградње Моравског коридора, железничке пруге Ниш-Димитровград и брзе пруге Београд-Будимпешта.

Поред тога, како је навела, једна милијарда динара биће уложена у здравствену инфраструктуру на територији целе Србије, и то Клинички центар Србије, КЦ Војводине и КЦ Крагујевац.

Она је рекла да ће такође бити опредељена средства за иновације, истраживања и развој, као и за изградњу станова за припаднике служби безбедности.

Председница Владе је истакла да ће један део тог новца отићи и у Врање, уз напомену да ће у том граду у првој фази бити изграђено 486 станова за припаднике служби безбедности.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Премијерка Брнабић у посети компанији "Бритиш американ тобако" у Врању


Завршили смо две основне школе и имамо расписан позив за реновирање још једне, а планирамо и реконструкцију опште болнице, чија вредност је 6,2 милиона евра, као и реконструкцију топлане и стадиона у Врању, рекла је Брнабић.

Она је навела да међу најважније пројекте у Врању спада и обнова позоришта "Бора Станковић", за коју недостаје још сто милиона динара.
Завршетак радова у том позоришту је приоритет за 2019. годину, рекла је председница Владе, изразивши наду да ће обнова бити завршена на јесен следеће године.

Када је реч о процесу дигитализације у школама на југу Србије, од којих неке и даље немају уведен електронски дневник, Брнабић је истакла да би процес увођења е-дневника у све основне школе требало да буде готов до почетка другог полугодишта, а да затим следи и умрежавање средњих школа, као и дигиталне учионице.

Ричард Брендемберг (лево) и Сотирис Костовурос
Генерални директор БАТ-а за Србију Сотирис Костовурос је рекао да је та компанија један од највећих британских инвеститора у Србији, као и да је у протеклих 15 година успостављен задовољавајући дијалог са државом.

Сви који радимо у БАТ-у смо поносни на достигнућа и могу да кажем да смо допринели и развоју економије у Србији, рекао је Костовурос и нагласио да је та компанија посвећена развоју економије и бизнис климе.

Према његовим речима, у протеклих 15 година БАТ је у државни буџет уплатио више од две милијарде евра.

Костовурос је указао на то да се у фабрици БАТ у Врању производи један од најпродаванијих брендова цигарета у Србији, као и да та компанија има више од 500 запослених.

Директор фабрике БАТ у Врању Ричард Брендемберг истакао је да је за 15 година продуктивност у врањској фабрици повећана четири пута, као и да у протеклих пет година није било каквих несрећа на раду.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs