Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Охрабрити жене са села да се удружују

Охрабрити жене са села да се удружују

Београд, 15. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да су жене на селу огроман потенцијал и имају кључну улогу у производњи хране и пољопривреди.

Фото: mgsi.gov.rs

Михајловић је, поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, истакла да оне као такве не смеју остати маргинализоване и неплаћене за посао који обављају.

Она је нагласила да су жене на селу најугроженији и најрањивији део сеоског становништва, те да је неопходно подржати их и охрабрити да се удружују, региструју пољопривредна домаћинства и заједничким снагама иступају ка тржишту.

Према њеним речима, више од половине њих је формално незапослено, док 60 одсто нема право на пензију и ретко су власнице имовине.

Држава је, како је напоменула, кроз ИПА фондове обезбедила 300.000 евра за пројекте који имају за циљ економско оснаживање жена, посебно оних на селу.

Хоћемо да им помогнемо да се удруже, набаве опрему за производњу, да их научимо да развију пословање, пласирају своје производе, да посао који раде уновче. На тај начин, оне оснажују себе и својим породицама обезбеђују квалитетнији живот, указала је потпредседница Владе.

Поводом Међународног дана сеоских жена, представници Координационог тела за родну равноправност, Делегације ЕУ у Србији и UN Women посетили су удружење жена “Удахни живот” из Станишића, које се бави органском производњом поврћа и едукацијом жена за прераду, производњу садница и повртарство.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs