Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Заједничким радом до лакше трговине и транспорта у региону

Заједничким радом до лакше трговине и транспорта у региону

Београд, 11. октобар 2018. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се са шефом канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом и новом директорком транспортног сектора ове организације Карлом Гонзалес Карваџал.


На састанку је било речи о даљој сарадњи Светске банке и Министарства, реформи „Путева Србије“, реализацији пројекта рехабилитације путева и безбедности у саобраћају, као и пројектима који треба да олакшају регионалну трговину и транспорт.

Михајловић је истакла да су нам, поред изградње Коридора 10, рехабилитације путне мреже, реформи у сектору грађевинских дозвола, од изузетне важности пројекти који олакшавају трговину и транспорт и уклањају нефизичке баријере.

Такође, битна је и реформа предузећа Путеви Србије, зарад ефикаснијег пословања и јасног дефинисања обавеза и одговорности у што квалитетнијем одржавању путне мреже, подвукла је она.

Карваџал је похвалила резултате Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакавши да је Србија модел земљама у региону за то како да се изазови претворе у прилике за напредак.

Обишли смо радове на Коридору 10 и приметили одличан напредак, упркос свим изазовима из којих смо сви пуно научили. Подржаћемо пројекат олакшања транспорта и трговине, у којем Србија предњачи, јер то треба да буде приоритет целог региона. Рачунајте на нашу подршку и помоћ на путу Србије ка ЕУ, поручила је она.

На састанку је било речи и о укључивању родне равноправности у сектор транспорта и о заједничкој сарадњи у овој области, при чему су саговорници постигли сагласност о томе да су жене важан део економског развоја сваке земље, те да је неопходно укључити их у све аспекте инфраструктуре и транспорта.

Светска банка покреће Индекс људског капитала за који је веома важно узимање у обзир родног аспекта инфраструктуре. Морамо омогућити женама већу мобилност и приступ транспортном сектору, рекла је Карваџал.

Потпредседница Владе је поклонила новој директорки транспортног сектора Светске банке пиротски ћилим који су израдиле жене са села у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју су покренули Координационо тело за родну равноправност, Налед и Етномрежа.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs