Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > За годину дана седам милиона аутоматских овера здравствених картица

За годину дана седам милиона аутоматских овера здравствених картица

Београд, 11. октобар 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је да је аутоматска овера картица здравственог осигурања у протеклих 365 дана, од како је уведена у октобру 2017. године, омогућена за више од 5,5 милиона осигураника, а извршено је укупно седам милиона аутоматских овера.


Аутоматска овера здравствених картица је још један од механизама у модернизацији јавне управе и део је мера којима се уводи електронска управа у држави.

Омогућава бржу и једноставнију оверу исправа о здравственом осигурању, само на основу података да је допринос уплаћен, без одласка на шалтер и достављања различите документације.

Увођењем аутоматске овере здравствених картица, Влада је испунила обећање и растеретила послодавце и грађане, штедећи им време одласка и чекања на шалтерима Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

РФЗО је у октобру прошле године увео могућност аутоматске овере здравствених картица за особе ангажоване код послодавца, кориснике пензија, децу до 18 година живота, труднице и породиље, лица која су старија од 65 година, кориснике новчане накнаде преко Националне службе за запошљавање, као и чланове породица ових категорија осигураника, и друге.

У марту ове године, аутоматска овера омогућена је и за предузетнике, пољопривреднике, свештенике, верске службенике, иностране пензионере, самосталне уметнике, запослене код физичких лица (који немају ПИБ) и оне који обављају послове по основу уговора о размени стручњака или споразуму о међународној техничкој сарадњи.

Аутоматска овера картица здравственог осигурања значи да информациони систем РФЗО преузима податке Пореске управе о уплаћеним доприносима, и на основу њих аутоматски врши оверу.

Континуираним увођењем нових и унапређењем постојећих електронских сервиса, Влада Србије успоставља електронску управу, која је у функцији грађана и привреде и истовремено је важан механизам у борби против корупције.

Влада Србије позива грађане да на сајту РФЗО www.rfzo.rs, провере да ли им је картица здравственог осигурања оверена и до када.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs