Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > ММФ задовољан економским напретком Србије

ММФ задовољан економским напретком Србије

Београд, 4. октобар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће Влада донети одлуку о повећању пензија за пет одсто за пензионере са најнижим примањима, и исказао захвалност шефу Мисије ММФ-а Џејмсу Руфу на подршци за такву меру.

Џејмс Руф и Синиша Мали на данашњој конференцији за новинаре

Мали је на конференцији за новинаре, одржаној поводом првог разматрања резултата спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике “The Policy Coordination Instrument” (PCI)” (ПЦИ), објаснио да ће повишицу добити пензионери чија су примања мања од 32.285 динара.

Он је подсетио на то да је укинут Закон о привременом умањењу пензија и да ће сви пензионери имати веће пензије од осам до 13,3 одсто, упутивши им истовремено захвалност на томе јер су поднели тежак терет реформи.

Према његовим речима, наредне године биће дефинисан нови систем индексације пензија, који ће се примењивати у 2020. години и на тај начин додатно осигурати стабилност исплата пензија.

Такође, како је напоменуо, донета је и одлука о фазном напуштању закона о привременом смањењу плата, поготово у делу који се односи на јавна предузећа и јавно-комунална предузећа, који део својих плата кроз уштеду уплаћују у буџет.

Министар је навео да је договорено колики је простор за повећање плата од 2019. године, док ће до краја октобра изаћи са прецизним подацима колико ће то повећање бити.

Он је најавио да ће од 1. јануара 2019. године бити укинути доприноси за незапослене на терет послодаваца у износу од 0,75 одсто, чиме се укупно оптерећење зарада смањује са 63 на 62 одсто.

Тиме дајемо јасан и снажан сигнал привредницима и инвеститорима да смо кренули путем да оптерећење плата буде што мање, да будемо што конкурентнији и на тај начин мотивишемо и поспешимо ново запошљавање у Србији, нагласио је министар.

Такође, како је истакао, до краја октобра ће бити утврђен предлог новог закона о накнадама, за шта је добијена сагласност ММФ-а, и биће укинути поједини парафискални намети.

То је веома важна мера, јер привредници траже предвидљивост око накнада и ми ћемо им то кроз овај закон и омогућити, нагласио је Мали и подвукао да се трећа мера односи на повећање конкурентности, што практично значи нови обрачун пореске амортизације за основна средства, чиме ће се убрзати обрачун амортизације.

Тиме охрабрујемо и мотивишемо инвеститоре да од 2019. године више улажу у основна средства, да набављају нове технологије и машине, како би поспешили раст економије, рекао је министар.

Он је додао да су у буџету за наредну годину предвиђене јавне инвестиције од 208 милијарди динара, што је 25 милијарди више у односу на 2018. годину, као и стимулативне мере за иновативне технологије, које ће бити дефинисане до краја октобра.

Осим пакета стимулативних мера за привреду, донећемо и пакет стимулативних мера за иновативне активности, који ћемо представити крајем октобра, а што ће ступити на снагу од 1. јануара 2019. године.

Такође, министар је напоменуо да је започет и процес модернизације и трансформације Пореске управе, која иде у добром правцу, а што је такође један од приоритета.

Представници Министарства финансија и Пореске управе посетили су FPN Finances у Бриселу како би разменили искуства у домену фискализације, а наредне недеље боравиће у Словачкој како би се упознали са тамошњим искуствима, указао је он, нагласивши да ће се спроводити реформа пореског система у целини.

Већина предвиђеног у програму који је Србија потписала са ММФ-ом је већ покренута, при чему је, осим решавања статуса РТБ Бор, важна и успешна приватизација ПКБ-а, закључио је Мали.

АУДИО: Конференција за новинаре о резултатима новог програма макроекономских и структурних реформи
Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs