Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Србија неће дозволити систематско угрожавање људских права на Космету

Србија неће дозволити систематско угрожавање људских права на Космету

Београд, 2. октобар 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је синоћ у селу Грабац, у општини Клина, проваљено у петнаестак српских повратничких кућа, и најоштрије осудила ово неодговорно угрожавање безбедности Срба у повратничким срединама.


У саопштењу се наводи да је напад извршен око поноћи, а међу оштећенима се нашла и старица Илинка Нешић (88), која се са провалницима сусрела очи у очи.

Овај безочни напад на српску имовину треба посматрати у светлу вишенедељне кампање застрашивања Срба јужно од Ибра, и неопходно је да се са том праксом одмах престане како осетљива безбедносна ситуација у покрајини не би била нарушена.

Канцеларија захтева од међународне заједнице да не жмури пред чињеницом да је српски народ на Косову и Метохији свакодневно на мети напада екстремиста који прерушени у провалнике сеју страх у енклавама јужно од Ибра, крадући стоку и проваљујући у куће.

Стални напади на српску имовину су доказ потпуног одсуства владавине права у привременим институцијама самоуправе у Приштини, неиспуњених демократских стандарда и неуспеха међународних организација на Космету.

Канцеларија је још једном упозорила екстремисте на Косову и Метохији на то да Србија никада неће дозволити систематско угрожавање људских права и безбедности српског народа у покрајини, додаје се у саопштењу.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs