Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Без подршке Русије нема решења за проблеме на Космету

Без подршке Русије нема решења за проблеме на Космету

Београд, 1. октобар 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да су српско-руски односи уткани у саме корене српске независности и државности, као и да је Србија поносна на своје пријатељство са Русијом.

Фото: kim.gov.rs

Ђурић је, за Телевизију Мост из Звечана, рекао да без подршке Русије нема решења за проблеме на Косову и Метохији и да посебно нема позитивног решења када је реч о положају Срба и српским интересима.

Према његовим речима, због тога је важно што ће се, по 14. пут, председник Србије Александар Вучић састати са председником Русије Владимиром Путином.

Њихов добар лични однос је залог и за добре међудржавне односе и ми очекујемо даљи напредак у тим односима, и то како у политичкој, тако и у економској сфери, а посебно на Косову и Метохији са великим надама и са много љубави гледамо на неговање српско-руских односа, рекао је он.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију се овом приликом осврнуо и на упад специјалаца такозване косовске полиције на језеро Газиводе током прошлог викенда, истичући да би било наивно помислити да је неко тако неодговаран и опасан потез повукао само због унутрашњих политичких разлога.

Према његовим речима, очигледно је да неко на тај начин покушава да насилним актима успостави ново стање на терену.

Такво понашање, осим што је неодговорно, јесте и опасно, и не верујем да је тако нешто било могуће без прећутне или експлицитне сагласности оних који су задужени да у нашој јужној покрајини обезбеде мир, а не да подстичу овакве акте насиља, истакао је Ђурић.
Он је поручио да Србија никоме неће дозволити систематске нападе или кршења људских права Срба на Косову и Метохији.

Поводом последње серије крађа стоке од српских пољопривредника на Космету, Ђурић је навео да ће Србија наставити да ради на стварању безбеднијег амбијента и да никада никоме неће дозволити да се понови 1999. или 2004. година, те да у том смислу Срби у нашој јужној покрајини могу мирно да спавају јер је Србија уз њих.

Наш народ на Косову и Метохији је нажалост генерацијама навикао на притиске и то није нешто на шта увек можемо да утичемо, али наша обавеза је да помогнемо људима да се носе са том тешком ситуацијом и ми ћемо тој дужности одговорити на правилан начин, поручио је директор Канцеларије.

Он је нагласио да свако ко је у претходном периоду претрпео штету може да се обрати органима локалне самоуправе и директно Канцеларији за Косово и Метохију и све ће бити урађено да људи буду обештећени.

Ових дана имамо разговоре и са осигуравајућим друштвима и банкама, и потрудићемо се да од следеће године сви пољопривредни произвођачи, посебно они који се баве сточарством, буду потпуно осигурани од крађе и то ћемо платити за све људе који се баве сточарством на Космету, истакао је Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs