Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Конкретизовани предлози за помоћ пољопривредницима на Космету

Конкретизовани предлози за помоћ пољопривредницима на Космету

Београд, 27. септембар 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је Радна група за убрзани развој пољопривреде на Космету констатовала на данашњој конститутивној седници да се кроз пољопривреду отвара велики простор за помоћ српском народу у јужној покрајини.


Радна група, која је формирана поводом реализације планова изнетих током недавне посете председника Републике покрајини, на седници је учинила прве кораке ка обједињавању административних, научних и пословних капацитета како би се та помоћ у предстојећем периоду што ефикасније реализовала.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је, обраћајући се учесницима састанка, подсетио на то да је то министарство већ обезбедило 200 милиона динара помоћи за пољопривреднике на Космету, најављујући и додатна издвајања за ту намену.

Према његовим речима, у предстојећем периоду је неопходно предузети кораке како би се отклониле све административне препреке за реализовање програма помоћи и пласман пољопривредних производа са Космета, али и створили услови за ефикасну контролу трошења средстава и ефеката помоћи.

Недимовић је изнео и низ конкретних предлога за помоћ пољопривредницима на Косову и Метохији кроз већ постојеће програме у том министарству.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић нагласио је да је важно да се до предстојеће тематске седнице Владе посвећене Космету учине конкретни кораци и дефинишу јасни предлози за развој пољопривреде у јужној покрајини.

Ђурић је нагласио важност координисаног деловања ресорног министарства и Министарства пољопривреде привремених институција самоуправе у Приштини, на чијем је челу Ненад Рикало, који је и члан Радне групе.

Састанку су присуствовали и представници "Дунав осигурања", спремног да покрене пакете осигурања за пољопривреднике на Космету, који би укључивали и осигурање од крађе.

Такође, били су присутни и представници "Банке Поштанска штедионица", која ће у будућности нудити повољне услове кредитирања индивидуалних пољопривредних домаћинстава у јужној покрајини.

Декани неколико пољопривредних факултета понудили су Радној групи сваки облик стручне помоћи у пројектовању развоја пољопривреде у срединама са већинским српским становништвом на Космету.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs