Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Усвојен Предлог закона о заштити података о личности

Усвојен Предлог закона о заштити података о личности

Београд, 24. септембар 2018. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о заштити података о личности, који има за циљ унапређење међународне размене података и заштите података о личности, као и усклађивање домаћег законодавства са новим прописима ЕУ у овој области.


Грађани имају све већу потребу да због све чешћих злоупотреба заштите своје податке – као што су ЈМБГ, број личне карте или банковног рачуна, подаци о физичком изгледу и навикама, биометријски подаци, броја телефона, ИП адресе, лозинке или најчешће адресе које посећују на интернету.

Законом се знатно унапређује заштита података о личности грађана, како у домаћем правном систему, тако и у односу на изношење података у треће земље. Сви подаци о личности грађана Србије биће тако заштићени на једнак начин, као и у државама чланицама ЕУ.

Доношење новог закона представља такође једну од обавеза Србије у процесу придруживања Европској унији, али и произилази из чињенице да текст важећег закона није значајно мењан током скоро девет година примене.

Од доношења тренутних законских решења до данас дошло је до убрзаног развоја информационих технологија, због чега постоји потреба да се права лица на које се подаци односе додатно заштите.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs