Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Политика > Ђорђевић представио измене и допуне Закона о ПИО

Ђорђевић представио измене и допуне Закона о ПИО

Београд, 21. септембар 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић образложио је пред народним посланицима измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се укида Закон о привременом уређењу пензија, закључно са 30. септембром.

Фото: Танјуг

Ђорђевић је у Дому Народне скупштине рекао да овим законом престаје закон који се односио на привремено смањење пензија, најавивши да ће у новембру бити исплаћене знатно веће пензије, чије се увећање креће у односу на 2014. годину од 8, 8 до 13, 2 одсто.

Не желимо никада више да дође до смањења пензија. Сматрамо да пензије треба да се приближавају просечној плати и износу минималне потрошачке корпе, па чак и да је премаше, навео је он, уз оцену да слика стања у друштву зависи од положаја пензионера.

Према његовим речима, све мере спроведене су у циљу бољег рада ПИО фонда, али и побољшања материјалног положаја пензионера.

Када је у питању функционисање ПИО фонда, Ђорђевић је објаснио да је укидањем формулара смањена администрација и убрзан процес доношења коначних решења са статистичким обрачуном који је другачији и неће се чекати на извештај Републичког завода за статистику, који се ради једном годишње.

До достизања финансијске одрживости система пензијског и инвалидског осигурања, пензије ће се усклађивати према прописима којима се уређује буџет и буџетски систем. Тиме смо омогућили ефикасније планирање потрошње у складу са економским могућностима, нагласио је министар.

Он је најавио да ће се водити рачуна о томе да се суфицит у буџету и добри економски резултати одразе и на материјални положај пензионера и да пензије буду увећане чак и за 3, 4 или 5 одсто, у складу са могућностима.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs