Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Из буџета у првој половини године издвојено више од 3 милиона евра за лечење у иностранству и 17 милиона евра за лечење ретких болести

Из буџета у првој половини године издвојено више од 3 милиона евра за лечење у иностранству и 17 милиона евра за лечење ретких болести

Београд, 21. септембар 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да је из буџета Републике Србије само у првој половини ове године издвојено више од три милиона евра за лечење деце и одраслих у иностранству и 17 милиона евра за лечење ретких болести.

С обзиром на то да се у једном делу јавности поставља питање шта ће Влада Србије институционално учинити за лечење деце и одраслих који не могу успешно да се лече у здравственим установама у Србији, а верујући да се ово питање покреће у доброј намери и у најбољем интересу свих грађана, Влада жели да јавности стави на увид неколико чињеница.

Претходна Влада Србије је, на иницијативу тадашњег премијера Александра Вучића, у новембру 2014. године, основала Буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији како би, поред средстава која се дају из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) обезбедила додатну, институционалну помоћ за лечење деце и одраслих у иностранству.

Држава је од оснивања Фонда, за четири и по године, закључно са 30. јуном 2018. године, из средстава РФЗО и самог фонда, на лечење у иностранство упутила 1.975 деце и за то је платила приближно 23 милиона евра, што је више од четири пута већи број деце, и два и по пута више новца, у односу на исти период од, на пример, 2009. године.

Могућности за лечење у иностранству пре оснивања Фонда биле су веома скромне. До 2014. године РФЗО је био једина институција која је могла да шаље наше грађане на лечење у иностранство о трошку државе.

На лечење у иностранство 2009. године отишло је 98 деце, а 2012. године упућено је 45 деце. Већ 2014. године, РФЗО у иностранство шаље 120 деце, а 2015. године 306 и Буџетски фонд још 21 дете. Дакле, за само једну годину више него два пута више у односу на 2009. и 2012. заједно – две године када Фонд није постојао.

Поред Фонда за лечење деце и одраслих у иностранству и РФЗО-а, додатна средства опредељена су за лечење оболелих од ретких болести, кроз Буџет за ретке болести који је основан 2012. године, за које је само ове године издвојено више од две милијарде динара или готово 17 милиона евра.

Буџет за ретке болести је посебан буџет у оквиру буџета Министарства здравља, а средства из тог буџета користе се на основу одлуке Комисије РФЗО за лечење урођених болести метаболизма, коју чине лекари и представници Националне организације за ретке болести (НОРБС).

Захваљујући бољем стању у буџету Републике Србије, након реформи 2014. године, средства за лечење у иностранству, као и за лечење ретких болести, било да су опредељена у Фонду за лечење у иностранству, РФЗО-у или Фонду за ретке болести, повећавана су сваке године.

Фонд за лечење деце и одраслих у иностранству је, између осталог, основан са циљем да се пацијентима и њиховим породицама у сваком тренутку омогући системска, најбоља могућа подршка лечењу уколико не могу да се лече у Србији.

У раду Буџетског фонда ангажовани су наши најбољи лекари, међу којима су и проф др Владислав Вукомановић из Института за мајку и дете, проф др Дејан Шкорић из Универзитетске дечје клинике Тиршова, проф др Љиљана Вујотић, Одељење дечје неурохирургије Клинике за неурохирургију КЦС.

Такође, у раду Фонда учествују и доц др Светозар Путник, Клиника за кардиохирургију КЦС, проф др Марко Кадија, Клиника за ортопедију, хирургију и трауматологију КЦС и други најпризнатији специјалисти из свих области медицине, који се баве сваким појединачним случајем како би препоручили најбољи могући ток лечења, установе у иностранству и саме лекаре.

Влада Републике Србије позива грађане да се, у ситуацијама када је помоћ потребна, обрате Буџетском фонду при Министарству здравља на бројеве телефона 011/2656-384 и 011/3614-700 или на адресе sanja.tomic@zdravlje.gov.rs; jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs.

Влада Србије такође наглашава да је устаљена пракса да се, због природе и важности захтева, сви захтеви који стигну одмах узимају у разматрање и у зависности од доступне документације решавају у најкраћем року.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs