Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Србија остаје посвећена унапређењу сарадње у региону

Србија остаје посвећена унапређењу сарадње у региону

Београд/Варшава, 17. септембар 2018. године – Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев данас је у Варшави упозорио на то да су Срби на Космету у протеклих годину дана око 50 пута били изложени разноврсним етнички мотивисаним нападима, што је у знатној мери последица неиспуњавања обавеза Приштине у формирању Заједнице српских општина.


Козарев је, на ОЕБС-овој конференцији „Људске димензије“,
објаснио да Србија сматра да је непримењивање дела Бриселског споразума из 2013. године, који је обавеза Приштине, односно формирање ЗСО, која треба да омогући свеобухватан механизам за безбедан и функционалан живот Срба на Космету, катализатор наведених екстремних процеса.

Он је учеснике скупа упознао са конкретним примерима насиља према Србима и њиховој имовини на Космету, али и упозорио на чињеницу да је у овој години посебно испољена агресивност према политичким званичницима Републике Србије и политичким представницима Срба на Космету.

Козарев је подсетио на то да је у јануару убијен српски политичар Оливер Ивановић, и да, упркос томе што је Београд понудио сву помоћ у истрази, косовска полиција упорно одбија сарадњу и не постиже никакве резултате.

Он је, такође, навео да су специјалне јединице косовске полиције 26. марта извршиле и терористички акт хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију и шефа преговарачког тима Марка Ђурића, те да су том приликом услед удараца кундацима, шутирања, употребе шок-бомби и сузаваца повређена још 32 грађанина.

Једноставно не може постојати разлог за такво понашање, а сувишно је нагласити да је наведени повод Приштине неистинит и проверљивом аргументацијом одмах дискредитован. Србија је реаговала сталожено и стрпљиво у циљу одржавања мира. Међународна заједница је била тиха у осуди и реакцијама, навео је Козарев.

Он је посебну пажњу посветио актима насиља чији је циљ био да се осујети недавна посета председника Србије Александра Вучића Космету, изразивши уверење да је косовска полиција могла да спречи овакву ситуацију, али да ју је неадекватном реакцијом заправо омогућила.

Током ових догађаја био је неопходан ангажман Кфора, чије присуство за Србе на Космету представља гарант мира. Све наведено недвосмислено указује на неприхватљивост формирања било каквих тзв. Косовских безбедносних снага, јер институције у Приштини нису показале зрелост ни спремност да заштите све грађане, без обзира на етничку и верску припадност, и обезбеде им основне људске слободе, рекао је Козарев.

Он је истакао да због свих наведених примера склоности ка политичкој инструментализацији, косовска полиција не треба да буде у Интерполу, чији члан покушава да постане, јер ће и то злоупотребити за обрачун са Србима.

Козарев је закључио да Србија, упркос свему, и даље остаје сталожена и стрпљива, посвећена миру, компромисном разрешењу вишевековног косметског чвора и унапређењу сарадње у региону.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs