Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Вучићева посета Косову и Метохији је порука мира

Вучићева посета Косову и Метохији је порука мира

Београд, 9. септембар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је посета председника Србије Александра Вучића показала сурову реалност, а то је да је положај Срба на Косову и Метохији неподношљив.

Фото: pink.rs

Дачић је у изјави за ТВ Пинк рекао да је посета истовремено показала и да постоје две потпуно другачије позиције, а то су север и Срби који живе у енклавама, односно на југу покрајине.

Он је рекао да не може да се сложи са оценом косовских власти да се народ код Бања спонтано окупио, уз оцену да су њих окупили они којима је сметао први дан посете председника Србије Космету.

Мислим да је све ово контрапродуктивно за косовску страну, која је показала са каквим се све проблемима Срби који тамо живе сусрећу у свакодневном животу, истакао је Дачић.

Он је нагласио да је председник Вучић на Косово и Метохију отишао да промовише мир, стабилност, поверење и потребу проналажења неког трајног решења за проблеме који су велики, и истакао да они који не виде те проблеме могу данас на месту догађаја да се увере како то изгледа.

Према његовим речима, север никада није био део косовског система и ту је ситуација значајно другачија него у другим срединама, где су Срби сваког дана изложени проблемима и присили да узму косовска документа, регистарске таблице и слично.

Дачић је подсетио и на то да се за 19 година, према подацима УНХЦР-а, само 1,9 одсто Срба вратило на Косово и Метохију.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs